Business Internaţional

„Revoluţia WikiLeaks“: au fost protestele din Tunisia generate de dezvăluirile site-ului?

Autor: Alexandru Matei

16.01.2011, 23:48 23

Liderii politici din Tunisia au demarat formarea unui nou guverndupă ce preşedintele Zine al-Abidine Ben Ali a fost nevoit săpărăsească ţara ca urmare a protestelor de stradă violenteizbucnite săptămâna trecută, scrie BBC News.

Publicarea de către site-ul WikiLeaks a unor telegrame în careoficialii americani vorbeau despre corupţie, nepotism şi un regim"sclerotic" este văzută ca una dintre sursele protestelor dinTunisia, ziarele americane descriind situaţia din ţaranord-africană drept "revoluţia WikiLeaks".

Iniţial în contextul vacuumului de putere, rolul preşedinteluifusese luat de prim-ministrul Mohammed Ghannouchi, însă la finalulsăptămânii trecute Foued Mebazaa, care ocupa fotoliul de preşedinteal parlamentului, a fost numit preşedinte interimar.

Mebazaa a îndemnat la unitate naţională, cerându-i premieruluiMohammed Ghannouchi să formeze un guvern de coaliţie care săorganizeze în următoarele 60 de zile alegeri sub supraveghereinternaţională, conform constituţiei tunisiene.

Protestele de stradă au escaladat săptămâna trecută, populaţiafiind nemulţumită de numărul mare de şomeri, de preţurile mari alealimentelor, politica autoritară a fostului preşedinte şi decorupţie. Estimările arată că 13% din tunisieni nu vor avea loc demuncă în acest an. Cel puţin 23 de persoane şi-au pierdut viaţa înconfruntările de stradă dintre populaţie şi armată, însătelevizunea Al Arabiya anunţă că numărul morţilor s-ar putea ridicala 66.

Fostul preşedinte Zine al-Abidine Ben Ali, care era la putere de23 de ani, s-a refugiat alături de familie în Arabia Saudită, undea fost primit de către regele Abdullah Bin Abdulaziz după ce înFranţa nu a primit azil politic.

Turbulenţele sociopolitice s-au resimţit şi pe bursa tunisiană,indicele de referinţă al pieţei de capital Tunindex pierzând 12,7%din valoare în cursul săptămânii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO