Business Internaţional

Revoluţia gazului de şist din SUA aduce renaşterea erei cărbunelui

Revoluţia gazului de şist din SUA aduce renaşterea erei cărbunelui

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2012, 00:04 2434

Consumul de cărbune a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii în condiţiile în care revoluţia gazului de şist a determinat SUA să-şi exporte surplusul de cărbuni, ceea ce duce la scăderea preţurilor, scrie The Guardian.

Ponderea cărbunelui în consumul global primar de energie a crescut de la 25%, nivel la care s-a menţinut mai mulţi ani, la 30% în 2011, maximul de după 1969, potrivit datelor Asociaţiei Mondiale a Cărbunelui.

Statele Europei au ars anul trecut mai mult cărbune decât oricând după ce au promis că vor grăbi reducerea emisiilor de noxe. Consumul a crescut, de asemenea, şi în China sau India. Avansul vine în contextul în care în SUA gazul de şist a ajuns să asigure un sfert din generarea de electricitate, ceea ce creează un surplus de cărbune ieftin pe pieţe.

În Europa, la "renaşterea" cărbunelui a mai contribuit eşecul mecanismului european care asigură protecţia mediului de a stopa creşterea consumului acestui combustibil fosil. Preţul certificatelor de emisii de carbon, sistem care ar trebui să forţeze companiile să implementeze tehnologii moderne şi să fie mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie, este foarte scăzut aici.

"Cu preţurile la minimul ultimelor 18 luni, toată lumea pare că preferă să utilizeze cărbunele", a spus Paul Newman, director executiv al ICAP Energy.

Rolul gazului de şist în apariţia febrei cărbunelui a fost trecut cu vederea de partizanii acestui combustibil controversat. În SUA, locul de origine al revoluţiei gazelor obţinute prin fracturarea hidraulică a rocilor care ţin captiv combustibilul, gazul de şist a fost promovat ca fiind prietenos cu mediul deoarece prin ardere emite doar jumătate din carbonul pe care l-ar emite cărbunele.

Consum tot mai mare de cărbune la nivel mondial

Într-adevăr, fracturarea hidraulică a redus emisiile de carbon în SUA la minimul de după 1992, însă surplusul de cărbune creat a fost ars în alte părţi.

Cărbunele este combustibilul fosil din arderea căruia rezultă cea mai mare cantitate de carbon. Consumul acestuia a fost în declin până anul trecut, în condiţiile în care guvernele şi-au stabilit ca obiectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon pentru a stopa încălzirea globală. Revenirea cărbunelui ar putea aduce pentru Europa, care are printre cele mai dure legislaţii privitoare la gazele cu efect de seră, sfârşitul oricărei speranţe de a evita schimbarea climei. Specialiştii estimează că emisiile ar trebui să ajungă la nivelul maxim în următorii cinci ani pentru pentru a putea fi evitate cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO