Business Internaţional

Revoltele din Franta si rata dobanzii duc euro la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani

09.11.2005, 18:11 38

Moneda europeana s-a depreciat la cel mai mic nivel din ultimii doi ani (1,17 dolari/euro), ca urmare a ingrijorarilor legate de extinderea conflictelor de strada din Franta si in alte tari europene. Scaderea a fost cauzata si de insistentele ministrilor de finante care au cerut Bancii Centrale Europene sa nu majoreze rata dobanzii, scrie Bloomberg.

Euro s-a depreciat in raport cu cele mai importante 15 valute in cea de-a douasprezecea zi de conflict in Franta. Aceasta este cea mai indelungata perioada de conflicte stradale de la revolta studenteasca din 1968.

Scaderea cursului euro s-a accentuat dupa ce cotatiile au alunecat sub nivelul la care brokerii aveau ordine stricte de vanzare din partea clientilor", a declarat Paul Mackel de la ABN Amro Holding NV.

"Conflictele din Franta au subminat puternic increderea oamenilor si asistam la depasirea unor praguri cheie, astfel ca euro atinge niveluri foarte reduse", a afirmat Mackel.

Cursul de schimb fata de dolar a scazut la 1,1730 fata de cel inregistrat luni (1,1805). Aceeasi evolutie s-a putut observa si in raport cu yenul, cursul valutar s-a diminuat de la 138,92 yeni/euro la 138,25 yeni/euro.

Deprecierea inregistrata de euro s-a accentuat dupa ce a fost atins pragul de 1,1760 dolari/ euro, asa-numitul prag de "oprire a pierderii", nivel la care traderii au plasat ordine de vanzare a monedei unice europene si de cumparare a dolarului american. Aceasta este o practica frecventa a traderilor pentru a-si limita pierderile in cazul in care piata prezinta o evolutie adversa.

Ministrii de finante europeni au pus pentru prima data sub semnul intrebarii nevoia unei majorari a ratei dobanzii de catre BCE pentru franarea tendintelor inflationiste.

"Am sustinut in fata BCE ca acesta nu este momentul in care sa ne grabim prin adoptarea unor decizii de politica monetara", a declarat primul-ministru de la Luxemburg, Jean-Claude Juncker. Aceste afirmatii au venit la scurt timp dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a anuntat ca institutia intentioneaza sa creasca rata dobanzii "oricand" pentru a stopa inflatia ce ameninta cele 12 state care au adoptat euro.

"Nu prea exista motive intemeiate pentru a cumpara euro in acest moment mai ales pentru ca nu este sigura cresterea ratei dobanzii pentru aceasta moneda pana la sfarsitul acestui an", a declarat Dai Sato, vicepresedinte al diviziei de tranzactionare pe piata valutara din cadrul Mizuho Corporate Bank din Tokio.

Banca Centrala Europeana a mentinut acelasi nivel al ratei dobanzii de 2% pentru euro din iunie 2003, iar presedintele acesteia a afirmat ca acest nivel este inca unul "corespunzator". Banca centrala din SUA a majorat rata de referinta de 12 ori din iunie 2004 pana la 4%.

"Piata se concentreaza indeosebi asupra diferentei accentuate dintre rata dobanzii pentru dolarul american si ratele ce se aplica celorlalte valute importante", a declarat Kosuke Hanao, director al diviziei de trading pe valute straine din cadrul Royal Bank of Scotland Group. "Aceasta tendinta care se manifesta acum favorizeaza moneda americana."

Conflictele din Franta s-au soldat cu 1.220 de oameni arestati si 4.700 de masini incendiate. O miscare similara are loc si in Germania, unde au avut loc in ultimele zile cateva incendieri de autovehicule.

Diferenta intre ritmurile de crestere a economiei americane si a celor din zona euro este de la 3,8% la 1,1%. Economia Japoniei s-a dezvoltat in cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 1,1%.



Ministrii de finante din UE cer BCE sa nu mareasca rata dobanzii

Ministrii de finante din cele 12 state din zona euro au solicitat o intrunire cu Banca Centrala Europeana pentru a-si exprima suspiciunile in legatura cu extinderea tendintelor inflationiste; cu ocazia acestei intruniri, ministrii au sustinut de asemenea amanarea cresterii ratelor dobanzii, relateaza Bloomberg. Argumentul adus de acestia este ca inflatia nu s-a manifestat in afara domeniilor relationate direct cu petrolul; ministrii de finante considera ca trebuie mentinut in continuare un cost redus al indatorarii pentru a stimula cresterea economica. Comisia Europeana a redus ritmul anticipat de crestere al economiei de la 2,1% la 1,9%. Investitorii mizeaza insa pe reorientarea BCE de la stimularea cresterii la lupta impotriva inflatiei. Astfel, ei anticipeaza o crestere a ratei de referinta. Junker Jean-Claude, liderul grupului de ministri, a declarat ca va folosi intrunirea G7 din decembrie pentru a insista ca SUA sa-si reduca deficitul comercial si ca statele asiatice sa-si lase monedele sa fluctueze liber. claudia.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO