Business Internaţional

Revigorarea economiei zonei euro slăbeşte, însă o veste bună vine din Germania

Revigorarea economiei zonei euro slăbeşte, însă o...

Autor: Catalina Apostoiu

04.09.2020, 00:07 524

Redresarea economiei zonei euro a pierdut din suflu la mijlocul trimestrului trei, măsurători ai activităţii indicând scăderi în Italia şi Spania, relatează Bloomberg.

În timp ce producţia sectorului manufacturier a avansat semnificativ în august, sectorul mai mare al serviciilor a asistat doar la o creştere marginală, potrivit IHS Markit. Comenzile au con­semnat un ritm mai lent de creştere, concedierile au con­ti­nuat, iar încrederea în perspectivele de viitor a slăbit.  „Revenirea şi-a pierdut aproape în întregime suflul“, potrivit lui Chris Williamson, economist IHS Markit. „Toamna va aduce pro­babil o redresare puternică a economiei de pe urma pră­bu­şirii suferite în primăvară, însă datele arată că strategii va trebui să-şi menţină ferm concentrarea pe susţinerea redresării“.

Venind într-o săptămână în care inflaţia din zona euro a scăzut pentru prima dată sub zero în ultimii patru ani, noile date PMI reprezintă un nou semn îngrijorător pentru Banca Centrală Europeană. Strategii se vor reuni săptămâna viitoare, dar nu este clar încă dacă aceştia îşi vor majora din nou stimulentele.

Indicele compozit Markit pentru ambele sectoare a scăzut la 51,9 în august de la 54,9 în iulie. Indicele pentru Italia a scăzut sub pragul de 50 de puncte care separă creşterea de scădere.

În Germania, revenirea sectorului serviciilor de pe urma şocului coronavirusului a pierdut din putere în august, încetinind redresarea generală a sectorului privat din cea mai mare economie europeană, notează Reuters.

Raportul IHS Markit a relevat în acelaşi timp o presiune continuă asupra marjelor de profit, companiile fiind obligate să reducă preţurile pentru a-şi susţine vânzările pe fondul creşterii costurilor, potrivit Bloomberg.

O altă veste proastă este legată de vânzările de retail. Vânzările de retail din zona euro au sfidat aşteptările privind o creştere în luna iulie şi au scăzut în raport cu iunie în ciuda ridicării restricţiilor Covid-19, vânzările de îmbrăcăminte şi încălţăminte consemnând cele mai puternice scăderi, scrie Reuters.

Vânzările au scăzut cu 1,3% lunar, în timp ce economiştii anticipaseră o creştere lunară de 1,5%.

O veste bună vine însă din Germania, unde numărul muncitorilor cu contracte pe termen scurt a scăzut la 4,6 milioane în luna august, potrivit Institutului ifo.

În iulie, numărul acestora se situase la 5,6 milioane. Exprimată ca procent din numărul total al muncitorilor care plătesc contribuţii sociale, munca pe termen scurt a scăzut de la 17% la 14%.

Declinul a fost relativ pronunţat în sectoarele comerţului, ospitalitţii şi serviciilor de suport, dar mai slabă în sectorul manufacturier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO