Business Internaţional

Revenirea la birou: angajaţii preferă să-şi părăsească locul de muncă decât să renunţe la munca de la distanţă

Revenirea la birou: angajaţii preferă să-şi...

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2021, 11:33 19740

Cu pandemia în regres cu fiecare doză de vaccin administrată, dorinţa unor angajatori de a readuce oamenii la birou se loveşte de reticenţa angajaţilor pentru care munca de la distanţă a devenit noul normal, scrie Bloomberg.

În timp ce numeroase companii promit o flexibilitate sporită, mulţi directori de companii scot în evidenţă în mod public importanţa prezenţei la birou. Unii se plâng de pericolele muncii de la distanţă, spunând că erodează cultura companiilor şi colaborarea.

Însă un număr mare de angajaţi nu sunt foarte siguri. Ultimul an a demonstrat că o mulţime de activităţi pot fi realizate de oriunde, fără a fi nevoie de a face naveta pe trenuri sau şosele aglomerate. Unii oameni s-au mutat. Alţii continuă să aibă temeri privi­toare la virus şi la colegii care se opun vaccinării.

Iar unii au sentimentul că şefii, mai ales cei dintr-o generaţie mai puţin familiară cu munca de la distanţă, sunt nerăbdători să-şi recâştige controlul asupra angajaţilor.

Este prea devreme pentru a spune cum va arăta mediul de lucru postpandemic. Numai aproximativ 28% dintre americanii care muncesc în birouri s-au întors în clădirile lor. Mulţi angajatori sunt încă indulgenţi în condiţiile în care pandemia nu a trecut, campaniile de vaccinare continuă, iar situaţia centrelor de îngrijire a copiilor nu este încă stabilă.

Însă pe măsură ce revenirea la birou accelerează, unii angajaţi vor dori probabil opţiuni diferite. Un sondaj realizat în mai în rândul a 1.000 de adulţi americani a indicat că 39% dintre aceştia s-ar gândi să demisioneze dacă angajatorii nu ar fi flexibili în ceea ce priveşte munca de la distanţă.

Lipsa navetei şi reducerile de costuri reprezintă principalele beneficii ale muncii de la distanţă, relevă un sondaj FlexJobs.

Bineînţeles, nu toată lumea poate alege. Însă din rândul celor care o pot face, mulţi îşi cântăresc opţiunile, potrivit lui Anthony Klotz, profesor la Texas A&M University.

Şefii care au o atitudine rigidă ar trebui să aibă grijă, mai ales având în vedere penuria de forţă de muncă din economie, avertizează acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO