Business Internaţional

Revenirea economiilor emergente stagnează sau chiar slăbeşte. Europa emergentă se va lovi de deprecierea euro

Revenirea economiilor emergente stagnează sau chiar...

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2020, 00:06 1517

Activitatea economică a slăbit mai rapid şi mai adânc pe pieţele emergente decât în economiile avansate în contextul şocului COVID-19, iar recuperarea acestora se dovedeşte a fi mai înceată şi mai slabă, scrie Bloomberg.

Activitatea pieţelor emergente exceptând China s-a menţinut cu 33% sub nivelul de dinaintea pandemiei la sfârşitul lunii august, relevă indicatorii Bloomberg Economics care integrează date high-frequency cum ar fi utilizarea cardurilor de credit, informaţiile privind călătoriile şi locaţia.

China, Rusia, Turcia şi Brazilia au realizat cele mai mari progrese, în timp ce rata de redresare în marile ţări din America Latină, în special Argentina şi Columbia, a fost mult mai lentă, iar recent a slăbit şi mai mult.

În plus, analizând ce s-a întâmplat în trecut, recenta stagnare a euro ar putea reprezenta o veste rea pentru monedele pieţelor emergente.

Impactul unui declin semnificativ al monedei unice europene ar putea fi resimţit cel mai acut de forintul ungar şi zlotul polonez, relevă un studiu Bloomberg al mişcărilor monedei unice pe ultimele două decenii.

Forintul şi zlotul sunt în mod deosebit vulnerabile în condiţiile în care comerţul celor două ţări cu zona euro este unul semnificativ. În Asia, wonul coreean, bahtul tailandez şi ringittul malaezian sunt de asemenea vulnerabile din cauza economiilor lor deschise, în timp ce monedele Indiei, Filipinelor şi Indoneziei tind să fie relativ imune.

Moneda euro şi-a încetinit avansul în condiţiile deteriorării fundamentelor zonei euro: creşterea infectărilor cu COVID-19 din cele mai mari patru ţări ale zonei a început să le depăşească pe cele din SUA, în timp ce indicatorii flash PMI au dezamăgit.

Deşi monedele pieţelor emergente nu s-au bucurat de impulsul care era de aşteptat de pe urma aprecierii puternice a euro în iulie, acest lucru nu înseamnă că acestea vor scăpa de impactul unei deprecieri a monedei unice europene.

Recenta creştere a euro a ajutat probabil la mascarea unei multitudini de vulnerabilităţi la nivelul pieţelor emergente, cum ar fi gestionarea precară a focarelor de virus, problemele politice, randamentele real escăzute şi nivelurile în creştere ale datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO