Business Internaţional

Revenirea economiei mondiale de pe urma pandemiei riscă să fie una asimetrică din cauza diferenţelor de ritm de vaccinare şi susţinere fiscală

Revenirea economiei mondiale de pe urma pandemiei riscă...

Autor: Catalina Apostoiu

10.04.2021, 17:59 375

Economia mondială se îndreaptă către cel mai alert ritm de creştere din mai mult de o jumătate de secol în acest an, însă divergenţele existente ar putea face dificilă atingerea maximelor de dinaintea pandemiei în viitorul apropiat, scrie Bloomberg.

Statele Unite şi-au reluat rolul de gardian al economiei mondiale, iar China îşi continuă revenirea pe baza succesului în gestionarea pandemiei. Şi totuşi, spre deosebire de ce s-a întâmplat după criza financiară din 2008, redresarea pare inegală, în parte din cauza diferenţelor legate de ritmul campaniei de vaccinare şi susţinere fiscală.

Printre cele rămase în urmă se numără majoritatea pieţelor emergente şi zona euro.

„Deşi perspectivele s-au îmbu­nătăţit în general, există diver­genţe periculoase“, avertiza şefa FMI Kristalina Georgieva recent. „Vacci­nurile nu sunt încă disponibile tuturor. Prea mulţi oameni continuă să se confrunte cu pierderea locului de muncă şi sărăcie în creştere. Prea multe ţări rămân în urmă“.

Rezultatul: ar putea dura ani întregi până când părţi însemnate din lume se vor alătura SUA şi China în a se recupera de pe urma pandemiei. Până în 2024, PIB-ul mondial încă va fi cu 3% sub nivelul anticipat înainte de pandemiei, ţările dependente de turism şi servicii având cel mai mult de suferit, potrivit FMI.

Ritmul inegal al vaccinărilor reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa recuperării economiei mondiale şi ar putea duce la traiectorii vast diferite pentru ţările dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare, a avertizat la rândul său şeful băncii centrale italiene în cadrul unui interviu acordat pentru Financial Times.

Şansele unei reveniri coordonate a economiei mondiale de pe urma pandemiei s-au diminuat, în condiţiile în care ritmurile mai lente de vaccinare şi un nou val de infectări ce a cuprins unele ţări rezultă în „perspective pronunţat divergente de creştere“, revelă un studiu realizat exclusiv pentru Financial Times.

Principalul motor al succesului economic în 2021 va fi probabil capacitatea de a controla virusul, potrivit indicatorului Brookings-FT, care previzionează că economiile avansate vor performa superior pieţelor emergente în ceea ce priveşte creşterea, indicatorii finan­ciari şi încrederea investitorilor în lunile următoare.

Studiul este publicat în contextul în care miniştrii de finanţe şi bancherii centrali se pregătesc pentru reuniunile virtuale ale FMI şi Băncii Mondiale. Perspectivele divergente vor intensifica lupta la nivel mondial pentru producţia şi distribuţia de vaccinuri.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO