Business Internaţional

Revenirea economiei globale este în pericol

Revenirea economiei globale este în pericol

Autor: Bogdan Cojocaru

11.04.2016, 00:04 589
Revenirea economiei globale este „slabă, neuniformă şi din nou în pericol de a se opri“, potrivit celei mai recente analize a Brookings Institution şi Fi­nancial Times.

Analiza subliniază că investiţiile com­paniilor în capital sunt slabe, pro­ducţia industrială înceti­neşte, iar încrederea  oa­menilor de afaceri scade.

Rezultatele sunt în ton cu prognozele Fondului Monetar Internaţional, al cărui di­rector general Christine Lagarde a avertizat că „trebuie să fim atenţi în privinţa riscurilor globale pentru că avansul este prea slab de prea multă vreme“. FMI estimează că economia globală va creşte anul acesta cu 3,4%, dar multă lume se aşteaptă ca prognoza să fie înrăutăţită, din nou.

Eswar Prasad, economist la Brookings Institution, spune că cele mai mari temeri din ianuarie şi februarie privind apariţia unei noi crize financiare şi economice „s-ar putea să nu mai aibă motive temeinice, dar după încă un an de creştere slabă în 2015, economia mondială are acum în faţă perspectiva neliniştitoare ca în 2016 să fie la fel“.

În timp ce pesimismul FMI creşte, indicele Broo­kings-FT Tiger al revenirii economiei globale suge­rează că situaţia se sta­bilizează după ce în a doua jumătate a anului trecut ratele de creştere au încetinit semnificativ. Indicele arăta evoluţia unor indicatori ai activităţii reale, ai pieţelor financiare şi ai încrederii investitorilor din diferite ţări în raport cu mediile istorice ale economiei globale. Rezultatele sugerează slăbiciuni extre­me în pieţele emer­gente, care s-ar putea confrunta cu situaţii mai dificile decât mediile isto­rice, deşi declinurile nu au continuat în 2016.

În ceea ce priveşte eco­nomiile avan­sate, datele sunt în general mai bune, dar indicele creş­terii nu este mai mare decât media pe termen lung în condiţiile în care încrederea s-a poticnit din cauza volatilităţii de pe pie­ţele financiare şi a unor evenimente precum Brexitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO