Business Internaţional

Reuters accepta oferta facuta de canadienii de la Thomson

16.05.2007, 18:17 19

Grupul format prin fuziunea dintre Reuters si Thomson va fi lider pe piata informatiilor financiare, cu o cota de 34%, detronand astfel Bloomberg, care controleaza 33% din piata.
Reuters a acceptat oferta de 12,7 mld. euro facuta de grupul canadian Thomson, detinatorul bazei de date Westlaw Legal si al sistemului de tranzactii TradeWeb. Prin aceasta achizitie, Thomson a devenit cea mai mare companie de informatii si stiri financiare din lume, scrie Bloomberg.
Actionarii Reuters vor primi 691 pence (10,1 euro) pe actiune. Oferta evalueaza actiunile Reuters cu 40% mai mult decat pretul de tranzactionare din 3 mai, cu o zi inainte ca Reuters sa faca publica stirea ca a primit o oferta de preluare.
Achizitia companiei de media, fondata de Paul Julius Reuter in urma cu 156 de ani si care a crescut pana la 2.400 de jurnalisti in 131 de tari, va mari vanzarile Thomson pana la 8,12 mld. euro si va tripla cota detinuta de Thomson din piata mondiala de stiri financiare pana la 34%. Afacerea va fi probabil verificata de organismele de reglementare europene. "Aceasta afacere plaseaza Thomson intr-o alta liga, cea a marilor jucatori", a spus Justin Urquhart Stewart, managerul unui fond de 2,22 mld. euro la 7 Investment Management din Londra. "Fuziunea cu Reuters le ofera un renume international si putere globala."
Actiunile Reuters au castigat pana la 22 pence, sau 3,6%, pana la un nivel de 627,5 pence/ actiune si au fost tranzactionate la un pret de 619,75 pence/actiune marti la ora 8:08 a.m. in Londra. Actiunile Thomson au pierdut 38 de centi, adica 0,8%, pana la un nivel de 30,84 euro/actiune luni la Toronto, oferind companiei o valoare de piata de 19,7 mld. euro.
Actionarii Reuters vor primi 352,5 pence si cate 0,16 actiuni Thomson pentru fiecare actiune Reuters.
Directorul executiv al Reuters, Tom Glocer, va deveni director executiv al Thomson-Reuters, iar presedintele Thomson, David Thomson, va detine aceeasi functie la noua companie. Thomson-Reuters va fi listata la bursele din Canada, SUA si Marea Britanie.
Agentia de stiri financiare Bloomberg, fondata de primarul orasului New York Michael Bloomberg, concureaza cu Reuters si Thomson pentru vanzarea de stiri financiare si a sistemelor de tranzactionare din industria financiara.
Thomson, Reuters si Bloomberg concureaza de asemenea si cu grupul Dow Jones din New York, care a primit o oferta de achizitie in valoare de 3,33 mld. euro (5 mld. dolari) de la News Corp, compania de stiri a lui Rupert Murdoch. Cele 196 de birouri ale Reuters vor face ca marimea grupului canandian sa fie peste cea a Thomson Financial News in America de Nord si cea a AFX News in Europa. Majoritatea conducerii si angajatilor Thomson lucreaza in birourile companiei din Stamford, Connecticut.
Fuziunea cu Reuters va majora cota de piata a Thomson pana la 34%, de la 11% in prezent, in comparatie cu 33%, cota de piata a Bloomberg, pe baza cifrelor prezentate de Inside Market Data in 2006. Companiile au precizat ca se asteapta la reduceri de costuri de pana la 500 de milioane de dolari (332,70 mil. euro) anual dupa fuziune.
"Este o afacere buna pentru ambele companii", a spus Charles Peacock, analist la Seymour Pierce din Londra.
Tranzactia inca prezinta riscul de a fi respinsa de catre organismele de reglementare.
Autoritatile antitrust ale Uniunii Europene probabil vor verifica achizitia. ABN Amro si Societe Generale au scazut recomandarile pentru actiunile Reuters, sfatuind o mentinere a actiunilor pana pe 10 mai, existand posibilitatea ca afacerea sa cada.
Achizitia a fost aprobata de Reuters Founders Share, un trust care garanteaza independenta editoriala a grupului. Trustul a fost creat in 1984, atunci cand Reuters a vandut pentru prima data actiuni.
Sindicatele muncitorilor de la Reuters si-au exprimat ingrijorarea in privinta achizitiei. Sindicatele, care reprezinta cei 2.400 de angajati, au rugat luni consiliul de conducere al Reuters Founders Share sa verifice atent afacerea.
Familia Thomson va detine 53% din Reuters prin compania Woodbridge. Actionarii minoritari ai Thomson vor detine 23%, iar cei ai Reuters 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO