Business Internaţional

Cum reuşeşte COVID-19 să refuze celor decedaţi în Italia dreptul la demnitate: „Pandemia omoară de două ori. Mai întâi, te izolează de cei iubiţi fix înainte să mori, iar apoi nu lasă pe nimeni să se apropie”

Autor: Eduard Ivanovici

29.03.2020, 23:15 174

Italia a restrâns masiv ceremoniile de înmormântare din cauza crizei generate de coronavirus. Astfel, virusul reuşeşte să le fure familiilor şansa unui ultim rămas-bun, scrie BBC.

„Pandemia omoară de două ori. Mai întâi, te izolează de cei iubiţi fix înainte să mori. Apoi, nu lasă pe nimeni să se apropie”, spune Andrea Cerato, angajat în cadrul unei firme de pompe funebre din Milano.

„Familiile sunt devastate şi nu reuşesc să accepte situaţia.”

În Italia, multe victime ale coronavirusului mor în spitale fără familie sau prieteni, de vreme ce vizitele sunt interzise din cauza riscului de infecţie pe care îl implică boala.

Cu toată că autorităţile spun că virusul nu poate fi transmis post-mortem, el poate supravieţui pe haine timp de câteva ore, ceea ce înseamnă că cei decedaţi trebuie izolaţi imediat.

Într-o context fără precedent în istoria modernă a umanităţii, angajaţii din cadrul companiilor de pompe funebre se găsesc în situaţia în care trebuie să fie prieteni, membrii ai familiei şi preoţi pentru cei morţi. În plus, oamenii apropiaţi celor care au murit din cauza virusului vor intra imediat în carantină.

„Ne asumăm toată responsabilitatea în locul lor. Le trimitem celor dragi o fotografie cu sicriul care urmează să fie folosit, apoi transportăm cadavrul de la spital la cimitir sau la crematoriu. Nu au nicio opţiune decât aceea de a avea încredere în noi”, a adăugat Cerato.

„Nu îi putem îmbrăca, nu le putem aranja părul, nu îi putem machia. Nu îi putem face să arate frumos şi împăcaţi. Este foarte trist.”

Dacă o persoană moare acasă, angajaţii pompelor funebre au acces în interiorul domiciliului în condiţiile în care poartă un echipament complet de protecţie: ochelari, măşti, mânuşi şi haină.

 Într-o ţară cu valori romano-catolice puternice, interzicerea serviciilor funerare reprezintă o lovitură puternică asupra moralului colectiv al Italiei.

Industria funerară din Italia este copleşită de numărul mare de decese. Peste 7.000 de oameni au fost ucişi până acum de virus, mai mult decât orice altă ţară din lume.

„Avem cozi întregi la intrarea casei funerare din Cremona. Este aproape ca un supermarket”, spune Cerato.

Numărul sicrielor din biserici este atât de mare, încât în Bergamo – cel mai afectat oraş italian, armata a trebuit să iasă pe străzi, ducându-i pe cei decedaţi în alte regiuni pentru a fi înmormântaţi.

Săptămâna trecută, localnicii au privit în tăcere cum un convoi de camioane militare a transportat mai multe de 70 de sicrie de-a lungul străzilor oraşului.

#Andratuttobene – „Totul va fi bine” – este un hashtag care a circulat în Italia încă din primele zilei ale epidemiei.

Însă pentru moment nu există niciun răsărit la orizont. Cu toate că aproape toată lumea îşi doreşte ca pandemia să se sfârşească, nimeni nu ştie când lucrurile vor reveni la normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO