Business Internaţional

Retailerii europeni se confruntă cu deficite de produse din cauza creşterii dramatice a costurilor de transport

Retailerii europeni se confruntă cu deficite de produse...

Autor: Catalina Apostoiu

06.02.2021, 14:10 6113

Costurile în creştere puternică legate de transportul de bunuri din Asia provoacă o criză de bunuri de larg consum în Europa pentru importatorii unei game largi de produse, de la articole pentru locuinţe, biciclete până la jucării şi fructe uscate.

Deficitul de containere goale din China a dus la o creştere de patru ori a preţurilor pe rutele maritime de transport către Europa în decurs de opt săptămâni, costurile atingând maxime record.

Drept rezultat, re­tailerii şi producătorii au început să se confrunte cu deficite de bunuri finite, dar şi de componente, scrie Financial Times. Youri Mercier, secretar ge­neral adjunct al Fede­raţiei Indus­triei Euro­pene a Arti­colelor Spor­tive, spune că întâr­zierile de câteva săp­tă­mâni au un „impact uriaş“ asupra busi­ne­ssurilor.

Peter Sand, analist la aso­ciaţia internaţională de transport maritim Bimco, arată că creşterea preţu­rilor „afectează pre­do­mi­nant importatorii şi retai­lerii mici“.

În cadrul unui sondaj realizat în rândul a 900 de com­panii mici şi mijlocii de Freightos, 77% dintre acestea au raportat difi­cultăţi legate de lanţul de aprovizionare pe ultimele şase luni.

Dificultăţile au impact şi asupra producţiei din zona euro, potrivit unei rate în creştere de producători incluşi într-un sondaj realizat recent de IHS Markit.

Timpul de livrare de către furnizori s-a prelungit în ianuarie cel mai mult din 1997, anul în care au fost publicate pentru prima dată astfel de date, cu excepţia lunii aprilie a anului trecut, când liniile de aprovizionare au fost afectate de pandemie.

Asociaţia Europeană pentru Transport, Logistică şi Servicii Vamale (CLECAT) şi Consiliul Transportatorilor Europeni au avertizat într-o scrisoase comună adresată Comisiei Europene că „costurile în creştere de transport de marfă“ şi „livrările întârziate“ fac ca mulţi membri să întâmpine dificultăţi în a menţine „lanţurile de aprovizionare operaţionale“.

Comisia Europeană a declarat pentru FT că autorităţile de la Bruxelles sunt conştiente de „creşterile mari de preţuri înregistrate recent pe pieţele de transport containere“, dar că nu este clar în această fază dacă situaţia este rezultatul unui comportament anti-competitiv sau dacă intervenţia autorităţilor ar putea fi justificată“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO