Business Internaţional

Retailerii ar putea forţa Ungaria să le înapoieze taxe de milioane de euro

Retailerii ar putea forţa Ungaria să le înapoieze taxe...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2014, 20:16 1445

Ungaria ar putea fi forţată să înapoieze retailerilor milioane de euro după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a concluzionat că taxa specială impusă de guvern retailerilor pune companiile venite acolo din celelalte state ale UE în dezavantaj competiţional, scrie The Wall Street Journal.

Concluzia Curţii va permite acum instanţelor de judecată ungare să decidă dacă marii retaileri, cei mai mulţi veniţi din afara ţării, au fost nedreptăţiţi faţă de ceilalţi jucători prin introducerea taxei. Retailerii au plătit milioane de euro la bugetul de stat de la activarea impozitului, în 2010.

Verdictul Curţii de Justiţie a fost dat într-un proces deschis de distri­buitorul de articole sportive Hervis, parte a grupului austriac Spar Oester­reichische Warenhandels. Retailerul a plătit taxe suplimentare de 25 de milioane de euro din 2010, a afirmat pentru WSJ un purtător de cuvânt al grupului austriac.

Premierul Viktor Orban a introdus în sectorul de retail o taxă suplimentară cu aplicare retroactivă când partidul de guvernământ Fidesz a venit la putere în 2010. Sistemul de impozitare este progresiv şi este aplicabil veniturilor consolidate ale tuturor retailerilor cu operaţiuni în Ungaria care înre­gistrează venituri anuale de peste 500 milioane de forinţi (1,6 milioane euro). În aceste condiţii, multora dintre cei mai mari retaileri li se aplică cel mai mare nivel al taxei, de 2,5%. Jucătorii mai mici plătesc o rată de până la 0,4% din venituri. Curtea de Justiţie a explicat că cea mai mare parte din retailerii care plătesc taxa la cea mai mare rată aparţin unor companii din alte ţări din UE.

Suprataxarea sectorului de retail, ca şi alte scheme de supra­impozitare aplicate în diferite sectoare permit guvernului lui Orban să evite ma­jorarea taxelor pentru gospodării. Or­ban şi partidul său conduc în sondajele de opinie înaintea alegerilor parla­men­tare din aprilie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO