Business Internaţional

Restructurare la sange: francezii de la EDF renunta la 6.000 de locuri de munca

09.12.2005, 20:02 11

La numai trei saptamani de la listarea sa la bursa, EDF, compania de electricitate franceza cu capital de stat, a anuntat, miercuri, reducerea a peste 6.000 de locuri de munca. Aceste reduceri ale personalului vor fi realizate, in mod exclusiv, prin intermediul pensionarilor anticipate, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Conducerea grupului francez a anuntat, de asemenea, ca va investi 40 mld. euro in urmatorii cinci ani, in toate sectoarele: productie, transport, distributie de electricitate. Jumatate din aceasta suma va reveni, de altfel, Frantei.

"Investitia respectiva ar implica o crestere cu aproximativ o treime in comparatie cu cea din perioada precedenta (2001-2005)", sublinia directorul general al companiei, Pierre Gadonneix, cu putin timp in urma. Conform acestuia, investitiile din ultimii cinci ani si cei cinci ani ce urmeaza, care nu includ investitiile in instalatii noi, vor permite marirea productiei de energie cu 5.000 de megawati pe teritoriul Hexagonului, adica echivalentul a cinci reactoare nucleare.

In acest context, distribuitorul de energie electrica a anuntat suprimarea a 6.000 de locuri de munca pana la sfarsitul lui 2007. Reprezentantii companiei i-au asigurat pe angajati ca nu vor exista concedieri, ci numai pensionari.

Electricite de France a debutat, spre sfarsitul lunii noiembrie, pe piata de capital. Vanzarea a 15% din actiunile companiei, in valoare de 8 mld. euro (9,4 mld. dolari) a atras un numar de investitori privati.

Aceasta a fost cea mai mare oferta publica de cumparare din ultimii 10 ani, cu exceptia ofertei pentru compania germana Infineon, conform unei declaratii a primului-ministru francez Thierry Breton, citat de Financial Times.

Aproape 5 milioane de investitori privati au cumparat pachete de actiuni ale companiei de electricitate din Franta. Analistii se asteptau ca aceasta din urma sa aiba o valoare de piata de 60 mld. euro, neluand in considerare pierderea sa de 19 mld. euro. Guvernul francez a stabilit, inainte de oferta publica initiala, un pret peste asteptari pentru actiunile EDF, adica 33 de euro pentru fiecare din actiunile companiei. Actiunile s-au depreciat, insa, in perioada urmatoare.

Miercuri, actiunile EDF erau cotate la 31,66 euro pe actiune, in crestere cu 0,25% fata de ziua precedenta, insa sub pretul de 33 de euro, oferit in momentul lansarii sale la bursa.

Anuntul companiei cu privire la reducerea de personal nu a fost primita foarte bine de Federatia CGT a Energiei. Reprezentantii federatiei au pus la indoiala motivele acestui anunt, venit la foarte putin timp de la listarea sa bursa si scaderea cotatiei actiunilor EDF.

"Nu ar putea fi vorba de un anunt destinat cresterii cursului actiunilor pe piata de capital?", se intreaba Maurice Marion, purtatorul de cuvant al Electricite de France.

Acesta din urma considera ca o confruntare intre CGT si EDF este absolut necesara pentru a investiga daca aceasta actiune a distribuitorului de electricitate de a renunta la o parte din personal este, intr-adevar, justificata. Titlurile EDF urmeaza sa fie incluse in indicele CAC-40 al bursei din Paris la sfarsitul anului, ceea ce ar putea sa atraga interesul mai multor investitori in portofolii de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO