Business Internaţional

Respingerea privatizarii Postei impinge Japonia spre alegeri generale

09.08.2005, 19:30 17

Parlamentul japonez a respins ieri planurile de privatizare a sistemului postal al tarii, determinandu-l astfel pe Junichiro Koizumi, primul-ministru, sa ceara cabinetului sau dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri generale, informeaza Times Online.

Privatizarea Postei, cea mai mare banca de economii din lume dar si una din cele mai importante institutii din Japonia, reprezinta planul pe care se baza Koizumi de a reorganiza guvernul ca intreg. Aceasta a devenit sinonim cu incercarea sa de a implementa cea mai radicala reforma a cheltuielilor publice de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial.

Posta, folosita de mii de japonezi ca banca de economii, are depozite de 3,2 mii de miliarde de dolari si are 270.000 de angajati.

Heizo Takenaka, ministrul economiei, care a creionat propunerea, a declarat ca refuzul de ieri dat de camera superioara a Parlamentului japonez reprezinta o lovitura grea data intregii agende a reformei.

Conform programului de reforma prezentat de premierul Koi-zumi, serviciile postale urmau sa fie divizate in patru companii mai mici.

Masura viza dinamizarea economiei japoneze, care traverseaza incepand din anii ''90 o perioada de crestere economica foarte inceata. Privatizarea serviciilor postale ar fi insemnat insa si masive restructurari de personal, in timp ce lucratorii ramasi ar fi pierdut beneficiile guvernamentale.

Camera superioara a parlamentului nipon a respins proiectul de reforma cu 125 de voturi impotriva si doar 108 pentru, in conditiile in care Koizumi se confrunta cu opozitia unor parlamentari din randul propriului Partid Liberal Democrat (PDL), aflat la guvernare.

Votul de ieri reprezinta apogeul rezistentei puternice impotriva privatizarii exercitate de partidele de opozitie si chiar de unii membri ai Partidului Liberal Democrat din care face parte Koizumi, care s-au plans ca o astfel de masura va conduce la concedieri masive. Luna trecuta, proiectul a trecut de camera inferioara a Parlamentului la o diferenta de numai cinci voturi, dupa ce, in prealabil, 37 de membri al PDL au facut front comun impotriva primului-ministru, iar 14 au absentat.

Cerand o dizolvare a camerei inferioare a Parlamentului, primul-ministru face astfel loc alegerilor anticipate, dar a declarat ca va mentine programul reformei si ca va lua masuri impotriva membrilor propriului partid care au votat impotriva.

"Voi renunta la vechii membri ai PDL si voi continua cu altii, mai noi", a declarat Koizumi, amintindu-si un slogan din campania electorala a partidului sau de acum patru ani, cand a amenintat ca nu va da inapoi de la o eventuala separare a partidului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO