LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF/CITR – CE ADUCE 2K22 PENTRU BUSINESS-URILE ÎN IMPAS? Avertizarea timpurie şi viitorul soluţiilor de restructurare. Preocupările oamenilor de business.
Business Internaţional

Republica Moldova bate palma cu Rusia pentru gaze şi caută investiţii din China

În plină criză a energiei, Republica Moldova, dependentă de gazele naturale ruseşti, a anunţat un nou contract, pe cinci ani, cu gigantul rus Gazprom în pofida eforturilor oficialilor europeni de a o convinge că ar trebui să evite semnarea unui nou contract cu Moscova şi să se bazeze în schimb pe livrări din partea companiilor europene. Trebuie să ne gândim la accesibilitate, a subliniat premierul ţării, Natalia Gavriliţa, scrie Financial Times. Totuşi, contractul Moldovei se întinde pe o perioadă mult mai mică de timp decât cel pe 15 ani încheiat în septembrie de Ungaria cu Gazprom. Budapesta va avea posibilitatea să modifice cantităţile cumpărate abia peste 10 ani.

Moldova a încheiat noul contract pe cinci ani în încercarea de a pune capăt unei crize a gazelor pe plan local generată de decizia Gazprom de a-şi reduce livrările şi a solicita concesii de ordin politic în schimbul unui acord.

Fostul stat sovietic, care nu este membru al Uniunii Europene, a ne­gociat cu Gazprom, căutând în paralel asistenţă financiară din partea UE şi încercând să cum­pere suficiente gaze de la com­paniile europene pe piaţa spot pentru a-şi acoperi necesarul zilnic.

Moldova de­cla­rase stare de urgenţă luna trecută după ce Gazprom, care furnizează în întregime gazele ţării, şi-a redus livrările cu o treime şi a ameninţat cu întreruperea totală a acestora dacă Moldova nu este de acord cu un contract mai scump.

„Acordul include prelungirea contractului anterior dintre Gazprom şi MoldovaGaz pe încă cinci ani pe baza formulei de preţ propuse de partea moldoveană“, se arată într-un comunicat al guvernului moldovean.

În timpul negocierilor cu Moldova, Gazprom a declarat că ţara poate obţine termeni contractuali mai buni dacă renunţă la unele politici pro-UE, potrivit unor surse. Criza moldoveană se înscrie într-o mai amplă criză de gaze din Europa care i-a determinat pe criticii Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, să sugereze că acesta încearcă să obţină concesii politice şi să penalizeze ţările şi guvernele care intră în conflict cu el. Rusia a negat că politica ar fi jucat vreun rol în negocieri.

Noul acord include şi un audit al datoriilor pe care Gazprom susţine că le-ar deţine Moldova. Nu au fost făcute publice detalii privind preţul. Premierul Moldovei Natalia Gavriliţa a declarat anterior că dacă ţara sa nu ajunge la un acord cu Gazprom, va fi nevoită să plătească aproximativ 800 milioane de euro pe următoarele cinci luni pe importuri alternative.

Astfel, ar fi necesară o susţinere suplimentară din partea Bruxelles-ului. Săptămâna trecută, UE a promis Moldovei un grant de 60 milioane de euro. „Suntem recunoscători pentru susţinerea UE. Nu există soluţii facile în acest caz. Am fost deschişi la a rămâne un partener al Gazprom. Trebuie să ne gândim la accesibilitate“, a adăugat aceasta.

Pe de altă parte, Moldova caută investiţii din partea Chinei. Ambasada ţării în Beijng a prezentat recent 20 de proiecte cu o valoare de 1 miliard de euro de pe plan local pentru potenţiale investiţii chineze, scrie Deutsche Welle.

Ambasadorul Moldovei în Beijing Dumitru Braghiş promovat Moldova ca fiind un loc cu un sistem fiscal favorabil şi cu zone economice libere, zone industriale şi parcuri IT. Observatorii sugerează însă că ceea ce atrage companiile chineze este slăbiciunea sistemului de reglementare şi gradul ridicat de corupţie.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.