Business Internaţional

Renault incheie un acord cu Iranul pentru producerea modelului Logan

25.05.2006, 00:00 11

Iranul si producatorul francez Renault vor semna pana la sfarsitul saptamanii un acord pentru inceperea productiei de automobile Logan.

Guvernul de la Teheran spera ca prin acest contract investitiile straine vor lua amploare, scrie CNN.

Purtatorul de cuvant al Renault la Teheran a declarat ca s- a ajuns la o intelegere si contractul va fi semnat in cateva zile.

Analistii iranieni estimeaza ca investitiile producatorului francez vor ajunge la un total de 2 mld. dolari (1,55 mld. euro). La randul lor analistii francezi au estimat ca investitia va fi de cateva sute de milioane de euro in faza initiala, in timp ce Renault a declarat ca a investit doar 70 mil. euro pana acum. Iran a negociat cu Renault obtinerea unei cote de profit de 20% din totalul automobilelor Logan (L90) fabricate in uzinele iraniene. Ministrul industriei si minelor a suspendat tratativele pana cand conducerea franceza a fost de acord cu conditiile impuse.

"Pentru ca toate conditiile Iranului au fost acceptate, contractul final pentru L90 va fi semnat pana la sfarsitul saptamanii", citeaza agentia de presa IRNA din declaratia ministrului industriei si minelor, Alireza Tahmasbi.

Analistii locali avertizasera ca suspendarea proiectului L90 in mijlocul tensiunilor globale create de programul nuclear al Iranului va submina deja slabele investitii straine intr-o tara care are nevoie anual de 850.000 de noi locuri de munca.

"Am rezolvat impreuna cu guvernul iranian problemele cele mai importante si speram sa semnam noul amendament aditional la contract saptamana aceasta", a spus Alimadad Kalali, purtatorul de cuvant al Renault la Teheran. Acesta a refuzat sa dea amanunte in privinta controversatei cereri de 20% din cota de export ceruta de Iran.

Renault si-a exprimat nemultumirea ca Iranul nu este membru al vreunui pact comercial cu tarile vecine, aceasta insemnand ca exporturile catre aceste state vor fi influentate negativ de tarifele vamale mari.

Renault produce deja modelul Logan in Romania, Maroc, Rusia si Columbia. Cresterea vanzarilor pe pietele emergente reprezinta un element cheie in strategia sa globala.

Compania cu capital mixt din Iran, Renault-Pars, a semnat contracte pentru subansamble cu furnizorii locali in valoare de aproximativ 600 mil. euro.

Renault spune ca previzioneaza o productie de 250.000 de unitati pe an incepand din 2008, aceasta insemnand aproximativ o treime din tinta de 800.000 de masini vandute la nivel mondial, impusa pentru 2009.

In martie 2004 Renault a fost de acord cu infiintarea unei societati mixte in care sa investeasca 200 de milioane de euro si in care sa detina 51% din actiuni. Restul actiunilor sunt detinute de compania locala Automotive Industrial Development Company.

Prin raspandirea uzinelor pe patru continente, Renault creeaza o retea de productie si distributie capabila sa satisfaca cererea pentru noul model Logan L90. alexandru.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO