Business Internaţional

Reluarea luptelor în Gaza se prelungeşte a doua zi după ce armistiţiul a eşuat

Reluarea luptelor în Gaza se prelungeşte a doua zi...

Autor: Andreea Tobias

02.12.2023, 07:34 28

Reluarea luptelor în Gaza se prelungeşte sâmbătă pentru a doua zi, după ce discuţiile pentru prelungirea armistiţiului de o săptămână cu Hamas au eşuat, relatează Reuters. 

Mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a pune din nou capăt ostilităţilor.

Zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense în momentul în care termenul de armistiţiu a expirat vineri, la scurt timp după zorii zilei, iar coloane de fum s-au ridicat pe cer.

Localnicii au pornit la drum cu bunurile lor, căutând adăpost mai la vest.

Israelul a declarat că forţele sale terestre, aeriene şi navale au atacat peste 200 de "ţinte teroriste" în Gaza. Până vineri seara, oficialii din domeniul sănătăţii din Fâşia de coastă au declarat că atacurile israeliene au ucis 184 de persoane, au rănit cel puţin 589 şi au lovit peste 20 de case.

Părţile implicate s-au acuzat reciproc pentru colapsul armistiţiului, respingând termenii de prelungire a eliberării zilnice a ostaticilor deţinuţi de militanţi în schimbul palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că luptele vor agrava o situaţie de urgenţă umanitară extremă. "Iadul pe Pământ s-a întors în Gaza", a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU de la Geneva.

"Astăzi, în doar câteva ore, zeci de oameni au fost ucişi şi răniţi. Familiilor li s-a spus să se evacueze, din nou. Speranţele au fost spulberate", a declarat şeful serviciului umanitar al ONU, Martin Griffiths, adăugând că femeile, bărbaţii şi copiii din Gaza nu au "niciun loc sigur unde să se ducă şi foarte puţin cu ce să supravieţuiască".

O pauză care a început la 24 noiembrie a fost prelungită de două ori, iar Israelul a declarat că ar putea continua atât timp cât Hamas eliberează 10 ostatici în fiecare zi. Dar, după şapte zile în care au fost eliberaţi femei, copii şi ostatici străini, mediatorii nu au reuşit să găsească o formulă pentru a elibera mai mulţi.

Israelul a acuzat Hamas că a refuzat să elibereze toate femeile pe care le deţinea. Un oficial palestinian a declarat că eşecul s-a produs din cauza femeilor soldaţi israelieni.

Israelul a jurat să anihileze Hamas după un raid de la 7 octombrie în care, potrivit acestuia, gruparea militantă a ucis 1.200 de persoane şi a luat 240 de ostatici.

De atunci, atacurile israeliene au devastat o mare parte din Gaza, condusă de Hamas din 2007. Autorităţile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Naţiunile Unite, afirmă că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost ucişi şi mii sunt daţi dispăruţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO