Business Internaţional

Relaxarea economica dupa aderarea la UE pune in pericol tarile din Europa de Est

Relaxarea economica dupa aderarea la UE pune in pericol tarile din Europa de Est

Click pentru imaginea marita

13.03.2007, 20:16 96

Majoritatea statelor din Europa de Est sunt membre ale NATO si ale Uniunii Europene, sunt democratii stabile, prospere si sigure in care cresterea rapida a PIB surprinde pe toata lumea, scrie The Economist.
Chiar si o economie despre care se credea a fi mai inceata, cea a Macedoniei, creste cu 4%, mult mai repede decat media Europei Occidentale. In celelalte tari cresterea economica este de peste 5%.
Economia Estoniei, cea de-a doua piata europeana dupa ritmul de crestere, s-a dezvoltat anul trecut cu 11,4%, in special datorita cheltuielilor de consum mai mari. Cresterea pe trimestrul patru al lui 2006 a fost de 10,9%, mai scazuta decat cea de 11,3% inregistrata in cele trei luni de dinainte. Economia Letoniei a crescut in trimestrul patru cu 11,8% conform datelor furnizate de Eurostat, agentia de statistica a Uniunii Europene. Cresterea economica in Europa de Vest, EU 27 si EU 25 a fost de numai 3,4%.
Dar, conform The Economist, situatia din aceste tari este surprinzator de deprimanta. In Europa de Est, milioane de locuitori au plecat pentru a lucra in strainatate, situatie care a determinat cresterea salariilor, amenintand astfel competitivitatea regiunii. Tarile care nu fac inca parte din UE sunt ingrijorate ca nici macar adoptarea rapida a reformelor necesare nu le vor ajuta sa adere.
In cele zece state foste comuniste care fac acum parte din Uniune ritmul reformelor a scazut. In plus, disciplina politica de dinainte de aderare s-a sfarsit intr-un mod spectaculos in Romania, iar reformele din Slovacia s-ar putea chiar stopa.
Conform unui raport publicat de agentia de rating Fitch, economiile Estoniei, Letoniei si Lituaniei prezinta semne de supraincalzire si cedare daca nu se iau masurile necesare cu privire la politica adoptata si daca nu se revine la planul initial de adoptare a monedei unice europene.
Deficitul de cont curent si si rata inflatiei a Letoniei au fost cele mai ridicate din UE in 2006, de 22% din PIB (in comparatie cu 13% in 2005) si respectiv 6,6%.
Raportul Fitch a subliniat ca sunt cativa factori care aplaneaza presiunea negativa exercitata de catre instabilitatea economica de pe plan mondial asupra ratingului acestor tari. Spre exemplu, toate cele trei state baltice au o datorie publica de sub 20% din PIB si toate sunt catre creditori publici externi. Toate cele trei tari au rate de schimb fixe, sustinute in totalitate de rezervele in valuta.
Este multumitor faptul ca niciuna dinre ele nu are o datorie publica foarte mare si ca monedele nationale impreuna cu instrumentele financiare sunt slab tranzactionate, fapt ce nu lasa loc pentru speculatii, sunt de parere cei de la Fitch.
Edward Parker de la Fitch este de parere ca o prabusire a economiei in zona baltica ar determina ca anumite tari sa urmeze exemplul Portugaliei, care s-a confruntat cu o crestere a costurilor dupa o extindere nesustinuta a economiei. Desi raportul nu este favorabil pentru zona baltica, situatia economica nu se va extinde neaparat si in celelalte tari din Europa de Est.
Doar in Slovacia s-a mai inregistrat o crestere similara cu cea din tarile baltice, care are un ritm de crestere anuala de 9,6% in trimestrul patru din 2006 si o productie industriala care s-a dezvoltat cu 17,4% in ianuarie 2007 fata de acceasi perioada a anului trecut. Dar, conform raportului, tara este mai flexibila din punct de vedere economic, avand o rata de schimb fluctuanta.
Ungaria se confrunta in prezent cu o situatie mai putin favorabila. Guvernul de la Budapesta incearca sa reorganizaze finantele publice dupa ce anul trecut s-au cheltuit sume importante din cauza unei slabe gestionari a bugetului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO