Business Internaţional

Relaţiile dintre Statele Unite şi China au atins cel mai „îngrijorător” nivel din ultimii 30 de ani după expulzările jurnaliştilor din ultimele săptămâni

Relaţiile dintre Statele Unite şi China au atins cel...

Autor: Eduard Ivanovici

22.03.2020, 18:30 2960

Relaţiile diplomatice dintre primele două economii ale lumii au atins cel mai jos nivel din ultimii 30 de ani, situaţie alimentată de conflictele rasiale lansate de pandemia de coronavirus şi se expulzările masive de jurnalişti chinezi şi americani, scrie Financial Times.

Situaţia de faţă vine doar la două luni după „prima fază” a acordului comercial încheiat între administraţia Trump şi Xi Jinping, când relaţia bilaterală dintre cele mai importante ţări din lume părea să se stabilizeze, cel puţin temporar.

Însă momentele tensionate de acum aduc aminte de Războiul Rece dintre SUA şi URSS, care a dominat aproape o jumătate din secolul XX. Miercuri dimineaţa, ministerul de externe din China anunţa că va expulza toţi cetăţenii americani care lucrează pentru publicaţii precum New York Times, Wall Street Journal şi Washington Post.

În plus, mişcarea va preveni accesul jurnaliştilor în Hong Kong, teritoriu semiautonom cunoscut pentru acceptarea străinilor expulzaţi de China continentală.

Anunţul de miercuri a fost lansat după o serie de acţiuni de genul „ochi pentru ochi”, alimentate de un articol din Wall Street Journal în care autorul numea China „adevăratul bolnav al Asiei”, expresie văzută de mulţi chinezi drept jignitoare.

Drept răspuns, Beijingul a expulzat trei membri ai staff-ului luna trecută. Administraţia Trump, în schimb, a trimis înapoi în China 60 din 160 de cetăţeni chinezi care lucrează pentru outlet-urile medie controlate de Beijing în SUA.

Analiştii spun că relaţiile dintre cele două ţări par să se întoarcă la momentul 1989, când evenimentele din piaţa Tiananmen au deteriorat tot mai mult schimburile diplomatice şi culturale dintre Statele Unite şi China.

„Este profund îngrijorător faptul schimbul de insulte dintre SUA şi China continuă să crească, în loc să construiască un front comun de combatere a pandemiei care se dezlănţuie asupra economiei globale”, spune Eswar Prasad, fost şef al diviziei chineze din cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Global Times, ziar deţinut de statul chinez, sugerează că Republica Populară Chineză poate opri exporturile de măşti şi echipamente medicale către SUA dacă administraţia Trump continuă să restricţioneze serviciile gigantului tech Huawei.

În plus, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe din China a sugerat pe Twitter că armata americană a adus noul coronavirus în Wuhan.

Deşi administraţia Trump a oferit 100 de milioane de dolari într-o mişcare de susţinere a altor ţări care se luptă cu COVID-19, a asociat în mod constant China cu noul coronavirus.

Secretarul de Stat Mike Pompeo clasifică boala drept „virusul din Wuhan”, iar senatorul republican Tom Cotton a promis că Statele Unite „îi vor trage la răspundere pe cei responsabili”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO