Business Internaţional

Regiunea italiană Veneto urmează să aprobe recunoaşterea Crimeii ca parte a Rusiei

Regiunea italiană Veneto urmează să aprobe...

Autor: Roxana Maciuca

16.05.2016, 12:42 336

Potrivit publicaţiei ruse Izvestia, citată de agenţia de stat RIA Novosti, propunerea de recunoaştere a anexării Crimeii, fostă provincie ucraineană, a fost lansată de 25 din cei 51 de deputaţi regionali care solicită autorităţilor italiene să condamne politica "discriminatorie şi nedreaptă" a Uniunii Europene faţă de chestiunea Crimeei şi să recunoască referendumul privind reunificarea Crimeei cu Rusia.

Stefano Valdegamberi, membru al Consiliului Regional din Veneto, a avertizat autorităţile italiene asupra faptului că ar putea comite "greşeli strategice" nerecunoscând anexarea Crimeii.

"Nu vreau ca guvernul italian să comită vreo greşeală strategică. Dar sancţiunile impuse Rusiei sunt tocmai o eroare, la fel şi faptul că nu se recunoaşte ceea ce este evident - Crimeea face parte din Rusia", a declarat Valdegamberi, citat luni de publicaţia rusă Izvestia.

Deputatul a mai precizat că economia regiunii Veneto - a cincea cea mai populată regiune din Italia, în careVeneţia este principalul oraş - a fost cel mai grav afectată de măsuri restrictive şi că în ultimul an şi jumătate pierderile înregistrate în Veneto s-au ridicat la peste un miliard de euro.

Iniţiativa legislativă condamnă politica adoptată de UE şi Italia faţă de Rusia în chestiunea anexării Crimeii, numind-o o politică cu duble standarde, potrivit publicaţiei Izvestia.

Italia şi Uniunea Europeană "au ignorat complet voinţa, exprimată aproape în umanitate, a locuitorilor din Crimeea şi a celor din Parlament, precum şi aspectele culturale care au contribuit la exprimarea acestei decizii", se arată în textul documentului legislativ care va fi supus dezbaterii miercuri, 18 mai.

În cadrul referendumului din martie 2014 organizat pe tema desprinderii peninsulei Crimeea de Ucraina şi anexarea de către Rusia, peste 96% dintre alegătorii din Crimeea s-au exprimat în favoarea acestui statut, scrie Sputnik. Însă guvernul ucrainean şi Uniunea Europeană au refuzat să recunoască validitatea referendumului, acuzând Moscova de invadarea fostei provincii ucrainene şi anexarea acesteia.

Kievul consideră că peninsula este un teritoriu ocupat temporar, dar Moscova susţine că reunificarea Crimeii cu Rusia a avut loc în baza legislaţiei internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO