Business Internaţional

Reformele au impulsionat economia europeana

09.10.2006, 13:09 14

Procesul de reforma economica din Europa are un curs pozitiv si ar putea ajuta zona euro sa reduca din decalajul de crestere economica fata de economia americana, considera comisarul european pe probleme financiare Joaquin Almunia.
Almunia spune ca Europa a inceput sa se bucure de beneficiile reformelor implementate in trecut si ca acum se examineaza daca pragul de crestere economica de 2%, care a caracterizat Uniuntea Europeana in ultimii ani, ar putea fi ridicat mai sus, titreaza Financial Times.
"Suntem intr-o perioada de revenire si avem o lista de reforme structurale care dau roade", a spus Almunia.
Desi eforturile de implementare a reformelor trebuie sustinute in continuare, este timpul ca politicienii europeni sa isi anunte alegatorii sceptici ca sacrificiile nu au fost facute degeaba. "Trebuie sa facem cunoscute aceste noutati extrem de incurajatoare" .
Optimismul lui Almunia este bazat pe o evolutie pozitiva a indicatorilor economici. Productivitatea anuala din zona euro a crescut pana la 2%, marcand un salt impresionant fata de rata de 0,7% care s-a mentinut pe parcursul ultimilor cinci ani. Potrivit lui Almunia, UE a generat peste sapte milioane de locuri noi de munca, fata de doua milioane in SUA.
Avantul european a fost cu atat mai mult subliniat cand Franta a raportat recent ca economia sa a crescut cu 1,2% in al doilea trimestru, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani si mai mult de 1,1% cat s-a asteptat initial. In Germania numarul somerilor sezonieri s-a redus cu circa 17.000 in septembrie, la 4,43 de milioane, adica 10,6% din totalul fortei de munca, cel mai jos nivel din ultimii doi ani.
La inceputul lunii trecute, Almunia a ridicat asteptarile de crestere a economiei europene pentru 2006 la 2,5%, cel mai mare nivel din anul 2000 pana in prezent.
In pofida pozitiei sceptice a economistilor, care e alimentata de productivitatea modesta si imbatranirea populatiei, ceea ce considera ca va impiedica economia sa creasca cel putin pe termen mediu, performantele recente ale zonei euro au incarcat ministrii europeni de finante cu o doza de optimism.
Unul dintre ministri a confirmat faptul ca s-a discutat despre faptul ca reformarea unor domenii ca piata de munca, piata financiara si a asistentei sociale ar putea sustine o crestere economica anuala de cel mult 2%, adica mult sub potentialul de 3% de care dispun Statele Unite.
Almunia a spus ca este posibil, dar nu o certitudine, faptul ca expansiunea economica a zonei euro sa accelereze fara a crea blocaje pe piata de munca si a alimenta tendintele inflationiste. "Am senzatia ca au loc unele imbunatatiri", a spus el. "Dar inca nu suntem siguri, de aceea am avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a vedea daca avem de a face cu efectele eforturilor noastre sau doar cu ciclicitatea cresterii economice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO