Business Internaţional

Reforma bancilor japoneze: mai usor de predat decat de facut

29.05.2003, 00:00 12

Heizo Takenaka, principalul sustinator al reformei bancare in Japonia, se pregateste sa se intoarca la activitatea de profesorat la inceputul lunii septembrie, intrucat propunerile sale de reforma au starnit opozitia unor membri infuenti ai partidului de guvernamant,  scrie New York Times
Plecarea lui Takenaka, care nu este sigura inca, ar reprezenta o adevarata lovitura pentru cei ce spera ca Japonia va reusi in cele din urma sa-si restructureze sistemul financiar si sa lanseze redresarea economica.#leadend#
In prezent, Takenaka, in varsta de 52, detine doua functii cheie pentru finantele japoneze: este ministru al finantelor in cabinetul condus de Junichiro Koizumi si totodata si presedintele autoritatii de reglementare financiara.
Primele opt banci japoneze au raportat recent pierderi cumulate record, de 40 de miliarde de dolari, dupa ce au trecut pe cheltuieli provizioane pentru credite neperformante in valoare de 43 de miliarde de dolari, informeaza Wall Street Journal Europe.
Inainte de a incepe sa lucreze in cadrul guvernului, Takenaka a detinut pozitii in cadrul Harvard, University of Pennsylvania si Columbia University, pe langa activitatea de profesorat in domeniul economic desfasurata in cadrul Keio University din Tokio si Osaka University.
Din momentul in care a devenit ministru de stat pentru servicii financiare in octombrie 2002, Takenaka a abordat o politica foarte dura cu privire la banci, care s-au opus vehement schimbarilor.
Performantele slabe si volumul mare de credite neperformante acumulat in sistemul bancar reprezinta obstacolul principal in calea dezvoltarii economice a Japoniei.
Inca de la inceput, membri importanti ai Partidului Liberal Democrat, aflat la putere l-au atacat pe Takenaka, criticand eforturile acestuia de a obliga bancile sa-si anuleze creditele neperformante.  Multi dintre acestia sunt ingrijorati ca incercarile lui Takenanka de a forta bancile sa treaca pe pierderi creditele neperformante vor duce la falimentul unor firme cu mare influenta politica si vor creste somajul.
Conservatorii fiscali se tem sa "curete" sistemul bancar intr-un moment in care finantele tarii se afla intr-o criza similara.
Numirea lui Takenaka in doua functii de conducere ale sistemului financiar si delegarea intregii responsabilitati pentru reforma sistemului bancar, a fost un act de curaj din partea primului ministru Koizumi.  Multi analisti sunt de parere ca premierul ar putea sa-l indeparteze pe Takenaka pentru a se salva pe sine.
Bancile promit profit
Cu exceptia uneia singure, toate celelate mari banci japoneze prevad ca anul acesta vor redeveni profitabile. Insa, capitalurile lor - banii si activele pe care le detin - continua sa se diminueze.
Resona Holdings, cea de-a cincea banca a tarii ca marime, a apelat pe 17 mai la ajutorul guvernului, primul astfel decaz1998. Banca are sanse sa primeasca ajutoare de peste 2.000 de miliarde de yeni (17 mld.$) la sfarsitul acestei saptamani.
Potrivit unei analize facute de Glodman Sachs, in ultimii zece ani, bancile japoneze au suportat pierderi din credite neperformante, echivalentul a 13% din PIB-ul tarii.
Din cauza ca fac eforturi enorme numai pentru a supravietui, bancile japoneze nu au fost capabile sa furnizeze finantarea necesara pentru stimularea economiei.
Daca anul acesta va fi momentul de revenire, iar bancile vor incepe sa raporteze profituri, asa cum anunta acum, implicatiile pozitive asupra economiei vor fi majore, spun economistii.



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO