Business Internaţional

Reducerea somajului din Europa sta in mainile guvernelor

18.06.2009, 16:45 12

 
Un raport emis la mijlocul lunii iunie de Uniunea Europeana a aratat ca primul trimestru a adus 1,9 milioane de concedieri, cifrele indicand cel mai pronuntat declin din ultimii 14 ani, scrie The New York Times. .
Rata somajului a ajuns la 8,6% in aprilie, in crestere cu 1,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, insa analistii si expertii in domeniul pietei muncii sunt de parere ca cifrele ar fi fost mult mai mari in absenta unor masuri de salvare a locurilor de munca, utilizate pentru a combate cea mai grava recesiune din ultimele decenii.
„Angajatii si angajatorii incearca sa gaseasca alte solutii" pentru reducerea disponibilizarilor, a declarat Andrew Watts, cercetator in cadrul Institutului european al sindicatelor din comert, institutie cu sediul la Bruxelles.
Majoritatea statelor au pus la punct programe nationale de compensare, in cadrul carora companiile din sectorul manufacturier pot apela la asistenta temporara din partea statului pentru a compensa salariile angajatilor care lucreaza cu program redus.
Guvernul francez a finantat partial programe de somaj, permitand companiilor care se confrunta cu dificultati sa concedieze temporar o parte din angajati si sa ii plateasca in aceasta perioada cu bani de la stat.
Doar cateva companii au aplicat la acest program, majoritatea din sectorul auto.
Producatorul auto Peugeot Citroën deruleaza in prezent un program de intrare in somaj voluntar pentru 3.500 din cei 108.000 de angajati, alaturi de reducerea programului de lucru pentru o parte din muncitori.
Laurent Cicolella, purtator de cuvant al companiei, nu a putut furniza o cifra exacta a angajatilor afectati de aceste masuri, intrucat numarul acestora „se schimba de la saptamana la saptamana", insa a precizat ca este in scadere fata de toamna trecuta.
In Olanda, 223 de companii utilizeaza un program similar inca din ianuarie. Germania a lansat o serie de masuri de reducere a programului de lucru, multe dintre acestea fiind considerate demersuri de salvare a locurilor de munca.
Sistemul federal „Kurzarbeit", tradus prin „program scurt", ofera asistenta guvernamentala companiilor care recurg la reducerea numarului de ore al angajatilor.
De asemenea, sindicatele germane dau dovada de mai multa flexibilitate in ultima perioada. Astfel, in cadrul unui contract care expira in aprilie 2010, IG Metall, cel mai puternic sindicat german, care reprezinta peste 3,6 milioane de muncitori, a primit doar doua cresteri salariale pentru membrii sai, care reprezinta o majorare totala de 4,2%.
Prima crestere salariala, de 2,1%, a intrat in vigoare la 1 februarie, cea de-a doua fiind programata pentru 1 mai, insa multe companii au refuzat sa o acorde.
In Franta, precum si in alte state europene, angajatorii nu au voie sa micsoreze nivelul salariilor fara acordul angajatilor.
Insa daca o companie care activeaza pe piata franceza are „motive serioase" sa considere ca viabilitatea sa economica este in pericol, iar angajatii refuza diminuarea salariilor, compania respectiva poate efectua concedieri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO