Business Internaţional

Reducerea dobanzii pune in pericol tinta de inflatie in SUA

18.03.2008, 20:10 9

Oficialii bancii centrale americane isi risca credibilitatea pariind ca cele mai rapide reduceri de rate ale dobanzii din ultimele doua decenii nu vor pune in pericol estimarea conform careia inflatia va incetini in urmatorii doi ani, scrie Bloomberg.
Investitorii au impins preturile la aur, petrol, grau si porumb la niveluri record din momentul in care Fed si-a redus rata de referinta de la 5,25% la 3%, indicand ca este pregatita sa realizeze noi reduceri in momentul in care strategii se vor reuni saptamana viitoare.
Criza sectorului de credit l-a obligat pe presedintele Fed Ben S. Bernanke sa renunte la preferinta pentru o abordare bazata pe tintirea inflatiei care tine politica bancii concentrata pe stabilitatea preturilor. Presedintele Fed a atacat criza pe doua fronturi, accelerand reducerile de rate si identificand noi metode de a spori lichiditatea din sectorul bancar.
"Fed doreste si se indreapta catre un sistem bazat mai mult pe reglementari, insa in miezul bataliei tranzitia a fost amanata", arata Kenneth Rogoff, profesor in cadrul Harvard University. "Este o polita de asigurare, insa pe termen lung pretul va fi o crestere a inflatiei".
Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed, declara in 2003 ca strategii trebuie cateodata sa se asigure impotriva unor evenimente care au sanse reduse de a se produce, dar presupun riscuri mari, iar Bernanke a adoptat un limbaj similar.
Abordarea tinde sa produca cresteri ale inflatiei sau cresteri speculative ale preturilor unor active.
In 2003, Fed a redus rata de referinta pana la 1%, cel mai redus nivel din ultimii 45 de ani, contribuind la o crestere puternica a sectorului ipotecar, timp de trei ani, crestere care s-a transformat de atunci in declin.
In 1998, asigurarea Fed impotriva unei prabusiri a pietei de credit a fost urmata de o crestere economica de 4,5% anul urmator si un avans de 85,6% al indicelui NASDAQ.
"Desi introducerea managementului de risc este o optiune atragatoare, aceasta ar putea fi mai costisitoare pe termen lung", declara Robert Eisenbeis, fost director de cercetare in cadrul Fed.
In primii doi ani de mandat, Bernanke a indemnat Comitetul Federal sa-si concentreze politica asupra estimarilor pe termen mediu. Oficialii Fed au cazut de acord anul trecut sa publice estimari de patru ori pe an, in loc de doua ori.
Bernanke considera ca o rata scazuta a inflatiei este necesara pentru o crestere economica stabila.
In timpul crizei de sapte luni a pietelor de credit, Bernanke a incercat sa ajusteze rata de referinta pe baza estimarilor in schimbare in loc sa raspunda la necesitatile de lichiditate ale pietelor, la care a reactionat cu ajutorul altor instrumente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO