Business Internaţional

Reducerea dobanzii in Statele Unite obliga Asia sa revina la fixarea preturilor

Reducerea dobanzii in Statele Unite obliga Asia sa revina la fixarea preturilor

Ritmul rapid in care Ben Bernanke, presedintele Fed, a redus rata de referinta a dobanzii la dolar, lasa strategilor din tarile asiatice putine optiuni de a lupta cu cresterea preturilor

21.02.2008, 21:13 23

Ben Bernanke, campionul pietelor libere, impinge guvernele asiatice inapoi catre economii controlate, scrie Bloomberg.
Sub conducerea lui Bernanke, cele mai dramatice reduceri de rate ale dobanzii efectuate de banca centrala a SUA din 1990 incoace limiteaza optiunile bancherilor centrali din Asia de a reduce inflatia.
In loc sa majoreze propriile costuri legate de contractarea de imprumuturi sau de a permite monedelor locale sa se aprecieze mai rapid, guvernele apeleaza la fixarea preturilor la carne si oua in cazul Chinei, constituirea de rezerve de ulei pentru gatit in cazul Malaieziei si subventionarea facturilor la utilitati in Indonezia si Filipine.
Astfel de masuri pot avea consecinte negative. Reducerile artificiale de preturi si subventiile nu fac decat sa alimenteze cererea de bunuri, facand in ultima instanta ca presiunile inflationiste sa fie mai greu de tinut sub control pe plan global.
In China, cele mai severe furtuni de zapada din ultimele cinci decenii au alimentat cresterea ratei inflatiei, aflata deja peste tinta bancii centrale. Cresterile de preturi la produsele de larg consum din Sri Lanka au depasit 20% in ianuarie, in timp ce in Singapore inflatia a atins niveluri nemaiatinse in ultimul sfert de secol.
Banca centrala a SUA a sporit dilema Asiei prin reducerea ratei de referinta cu 2,25% din septembrie, pana la 3%. Diferenta in crestere dintre costurile de contractare de imprumuturi din State si Asia atrage mai multe investitii straine in regiunea Asiei, amenintand sa alimenteze cresteri artificiale. Astfel, banci centrale cum ar fi cea a Chinei sau Indiei ezita sa combata inflatia prin majorarea ratelor, pentru ca astfel de masuri ar spori si mai mult diferenta.
Din 15 ianuarie, Comisia chineza pentru dezvoltare si reforma a cerut producatorilor si comerciantilor de cereale, ulei pentru gatit, produse din carne, oua si gaz petrolier lichefiat sa ceara aprobarea guvernului in ceea ce priveste majorarea preturilor, in incercarea de a tempera asteptarile privitoare la inflatie si tensiunile sociale.
Astfel de masuri ar putea "exporta" inflatia din Asia catre restul lumii.
Guvernele ar trebui sa evite masuri de reducere artificiala a preturilor la energie, sunt de parere ministrii de finante din G7 (grupul celor mai puternic industrializate state din lume).
Ritmul rapid in care Fed si-a redus rata de referinta lasa strategilor asiatici putine optiuni. China si alte economii bazate pe exporturi incearca sa limiteze aprecierea monedelor pentru a mentine competitivitatea bunurilor lor pe pietele externe, cu pretul unei cresteri a inflatiei pe plan local.
Statele Unite incearca sa convinga China, care a permis monedei sale sa se aprecieze cu aproximativ 15% in raport cu dolarul din iulie 2005, sa permita o apreciere mai rapida.
Singapore nu este dispusa sa permita o apreciere prea rapida a monedei sale. "O moneda prea puternica poate reduce inflatia, insa cu pretul unei cresteri mai reduse si unei rate mai mari a somajului", a declarat primul-ministru al acestei tari.
Dupa ce a majorat ratele de sase ori in 2007 pana la 7,47%, banca centrala a Chinei ar putea incetini ritmul in acest an.
"In acest context in care Fed reduce ratele destul de agresiv, China nu-si poate majora propriile rate la nesfarsit", a declarat Jing Ulrich, din cadrul JP Morgan Chase din Hong Kong.
Ministrul indian de finante a declarat pe 24 ianuarie ca banca centrala va avea nevoie sa ia in considerare diferentialul de dobanda fata de Statele Unite atunci cand isi va stabili strategia. Cinci zile mai tarziu, banca centrala a Indiei si-a mentinut rata de referinta neschimbata, la 7,75%, in ciuda accelerarii inflatiei.
Banca centrala filipineza si-a redus luna trecuta rata de referinta pana la 5%, a patra reducere consecutiva, pentru a scadea diferenta fata de dobanda stabilita de Fed.
Controlul asupra preturilor la produsele de baza reprezinta de mult timp un instrument de politica monetara in cazul tarilor cu populatii numeroase ce traiesc in saracie. Totusi, consumatorii mai bogati ai Asiei, din Singapore si Coreea de Sud, sunt si ei afectati de cresterea preturilor, iar in acest fel creste numarul guvernelor care recurg la astfel de instrumente. "Aceste masuri sunt din ce in ce mai des intalnite din cauza amplorii socurilor legate de preturile la alimente si energie cu care se confrunta regiunea. Nici o tara nu este cu adevarat imuna", este de parere Robert Prior-Wandesforde, economist in cadrul HSBC din Singapore.
Bulog, compania de stat indoneziana din domeniul alimentatiei, a anuntat pe 26 ianuarie ca intentioneaza sa vanda mai mult orez pentru a reduce pretul acestuia si a ajuta banca centrala sa-si atinga tinta de inflatie.
India constituie rezerve de alimente de baza pentru a reduce inflatia. Presedintele filipinez a propus luna trecuta acordarea de subventii companiei de stat de productie de electricitate pentru ca cresterea preturilor sa fie limitata.
Din randul tarilor asiatice mai bogate, Singapore a anuntat planuri de acordare de bani lichizi si reduceri cetatenilor mai saraci pe fondul celui mai ridicat nivel al inflatiei din 1982 incoace. Taiwanul a impus limite asupra preturilor la benzina si motorina dupa ce inflatia a accelarat in noiembrie pana la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Coreea de Sud analizeaza posibilitatea limitarii cresterii taxelor din domeniul educatiei si a facturilor la incalzire.
In timp ce alte tari din regiune, cum ar fi Vietnamul si Australia, au decis sa-si majoreze ratele, celelate pur si simplu amana inevitabilul, arata Prior-Wandesforde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO