Business Internaţional

Reducerea consumului incetineste cresterea economica a Poloniei

Reducerea consumului incetineste cresterea economica a Poloniei

Inflatia mare incetineste consumul privat, unul dintre principalele motoare ale cresterii economiei poloneze

03.03.2008, 16:30 15

PIB-ul Poloniei a crescut cu 6,1% in ultimele trei luni ale anului trecut, depasind estimarea de 6% a economistilor, insa analistii se asteapta ca el sa scada pana la 5,3% in 2008. Ministrul adjunct al economiei, Katarzyna Zajdel-Kurowska, este insa mai optimista si vede ritmul de crestere la 5,5%, scrie Bloomberg.
Cresterea economica din ultimul trimestru a scazut de la 6,4%, valoare inregistrata in trimestrul anterior. Ritmul de crestere economica a Poloniei este mai lent decat cel de 6,9% din Cehia sau cel de 14,1% din Slovacia. Acest lucru ar putea determina banca centrala sa nu modifice rata dobanzii pana nu va decide daca doua majorari ale ratei in acest an sunt de ajuns pentru a tine inflatia sub control.
"Datele ajustate sezonier arata o accelerare a ritmului de crestere de la trimestru la trimestru si de la an la an, lucru care indica un fundament economic stabil", a adaugat Kurowska.
Cea mai mare economie din Europa Centrala si cel mai mare membru fost comunist al UE, Polonia s-a bucurat anul trecut de un maxim al ritmului de dezvoltare economica din ultimul deceniu, de 6,5%. Aceasta, in conditiile in care cresterea salariilor si a cererii de forta de munca au alimentat cererea interna, iar avansul rapid al exporturilor a dus la o crestere a investitiilor.
Analistii se asteapta ca anul acesta ritmul de crestere economica al Poloniei sa incetineasca, in contextul in care criza economica la nivel mondial si aprecierea monedei nationale vor avea un impact negativ asupra exporturilor Poloniei, iar cresterea investitiilor nu va continua cu acelasi ritm.
"A existat o incetinire semnificativa a consumului privat. O dinamica a consumului mai scazuta in al patrulea trimestru este un efect unic si ne asteptam ca in primul trimestru al acestui an consumul sa atinga valori mai mari", a spus Monika Kurtek, economist la banca BPH.
Ritmul de crestere al consumului incetineste cel mai probabil din cauza cresterii inflatiei, este de parere ministrul adjunct de finante polonez. Cererea interna a crescut cu 6,2% in timp ce cererea privata a avansat cu 3,8%. Sectorul de constructii a crescut si el cu 7,9%, iar productia cu 7,9%.
Estimarea trimestriala a bancii centrale arata ca rata anuala a inflatiei ar putea creste pana la 4,7%, dupa ce in luna ianuarie a acestui an a atins un maxim de 4,3%.
Banca centrala a anuntat ca se asteapta ca ritmul de crestere al preturilor sa ramana peste tinta de 2,5% in cursul anului viitor. Un oficial al bancii a declarat ca in luna februarie inflatia va depasi maximul de 4,3% al lunii ianuarie. "Cifrele din februarie vor fi mai mari decat cele din luna precedenta, iar inflatia va ramane peste tinta bancii pe parcursul inregului an", a spus un membru al boardului de conducere a bancii, Zbigniew Hockuba.
Halina Wasilewska-Ttrenkner, membru al comisiei bancii centrale ce stabileste rata dobanzii, a declarat ca ar putea fi necesare chiar trei majorari ale ratei in acest an daca situatia nu se va schimba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO