Business Internaţional

Se va redeschide Europa la timp pentru ca oamenii să poată sărbători liniştiţi Crăciunul? "„Având în ve­dere volumul uriaş de activitate eco­nomică şi socială din decembrie, este vital să ştim dacă res­tric­ţiile vor fi ridicate. Noi credem că da."

Se va redeschide Europa la timp pentru ca oamenii să...

Autor: Catalina Apostoiu

15.11.2020, 22:40 1152

Se va redeschide Europa la timp pentru ca oamenii să poată sărbători liniştiţi Crăciunul? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun mulţi europeni odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă. Experţii de la JPMorgan cred că noile restricţii introduse pentru a încetini răspândirea COVID-19 vor fi relaxate înaintea începerii sărbătorilor, potrivit CNBC.

Ţările europene se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de COVID-19. Drept urmare, Germania şi Franţa, cele mai mari două economii ale zonei euro, sunt în carantină naţională, iar multe alte ţări şi-au înăsprit restricţiile pentru a-şi proteja sistemele de sănătate.

Înăsprirea restricţiilor în ultimele săptămâni a dat o nouă lovitură industriei serviciilor, cu îngrijorări privitoare la cât vor dura măsurile.

„Având în ve­dere volumul uriaş de activitate eco­nomică şi socială din decembrie, este vital să ştim dacă res­tric­ţiile vor fi ridicate. Noi credem că da“, arată David Mackie, economist la JP­Morgan.

În Germania, carantina naţională va dura până la sfârşitul lunii no­iembrie, în Franţa restricţiile actuale vor expira pe 1 decembrie, iar în Marea Britanie lockdownul se va încheia pe 2 decembrie. „Măsurile de carantină ar urma să fie relaxate până la începutul lunii decembrie, ceea ce va permite o revenire puternică a activităţii economice şi sociale înainte de sezonul festiv“, a adăugat Mackie de la JPMorgan.

„Dacă va exista sau nu un nou lockdown european în primele luni ale anului viitor rămâne de văzut. Deocamdată, au fost luate suficiente măsuri pentru stăvilirea îmbolnăvirilor“.

Cancelarul german Angela Merkel a vorbit însă recent despre o posibilă prelungire a restricţiilor în luna decembrie, în condiţiile în care Germania se luptă să recâştige controlul asupra pandemiei, scrie Bloomberg.

Deşi ritmul îmbolnăvirilor a încetinit, nivelurile sunt încă prea mari, a declarat Merkel. „Trebuie să fim rezonabili. Facem tot posibilul pentru a face progrese în decembrie, dar trebuie să trecem prin lunile grele de iarnă“.

Anterior, Markel dăduse speranţe că măsurile ar putea fi relaxate din nou la timp pentru Crăciun.

În Franţa, ministrul de finanţe Bruno Le Maire a declarat într-un interviu recent că lockdown-ul trebuie să mai dureze „câteva zile“ pentru ca restricţiile să poată fi relaxate.

Pentru Marea Britanie, salvarea Crăciunului de Covid este vitală. Marea Britanie depinde de sectorul de retail mai mult decât orice alte mari economii europene, iar 20% din cheltuielile de consum vin în ultimele două luni ale anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO