Business Internaţional

Red Bull bate in SUA Coca-Cola la energizante

17.11.2005, 20:49 55

Compania austriaca Red Bull a inregistrat, pe teritoriul Statelor Unite, o cifra de afaceri mai mare decat cea a gigantilor Coca-Cola si Pepsi, pe segmentul de piata al energizantelor.

Conform unui studiu realizat de publicatia americana, Beverage Digest, citat de Le Figaro, compania austriaca a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, o cifra de afaceri de 282 de milioane de dolari, numai pe teritoriul Statelor Unite.

Principalii sai concurenti, Coca-Cola si Pepsi, s-au situat de aceasta data in urma sa, cu o cifra de afaceri de numai 260 de milioane de dolari pentru produsele Diet-Coke si 220 de milioane de dolari pentru Diet-Pepsi.

In ceea ce priveste volumul vanzarilor, Red Bull se afla cu mult in urma rivalilor sai, avand in vedere pretul mai mult decat dublu al bauturii energizante.

Red a profitat din plin de explozia pietei bauturilor energizante din Statele Unite. Profitul sau a crescut cu 75%, in SUA, anul trecut, in timp ce profitul companiilor distribuitoare ale bauturilor traditionale a scazut considerabil. Red Bull detine astfel o cota de piata de 26,5%.

Insa, compania austriaca nu este singura care a profitat de succesul bauturilor energizante. Producatorul californian Hansen Natural detine si el, cu ajutorul marcii sale Monster, o cota de piata de 18%.

La nivel mondial, producatorul austriac ramane liderul incontestat pe piata de bauturi racoritoare. Anul trecut, Red Bull a vandut 1,935 de miliarde de cutii in toata lumea si si-a ameliorat astfel cifra de afaceri cu 32,3%, in raport cu anul 2003. Cifra de afaceri totala a fost de 1,668 de miliarde de euro.

Grupul este prezent in intreaga lume, cu exceptia Frantei, care a incadrat bautura energizanta produsa de compania austriaca in randul substantelor dopante. Pe baza de taurina, un derivat al cofeinei, aceasta bautura carbogazoasa permite atenuarea efectelor oboselii pe parcursul a catorva ore.

Bautura a fost creata de omul de afaceri austriac Dieter Mateschtz. Aflat intr-o calatorie de afaceri in Asia, acesta a aflat de existenta unei bauturi energizante, numite "Krating Daeng".

Pe baza acelei bauturi enigmatice a fost creat Red Bull, consumat, astazi, in intreaga lume. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO