Business Internaţional

Recorduri si cutremure pentru euro

28.05.2003, 00:00 11



Cutremurul puternic care a lovit luni nordul Japoniei a dus cotatia euro/yen la nivelul record de 138,69 yeni pentru un euro, de la 117,39/1. Impreuna cu prabusirea dolarului, cutremurul japonez a propulsat pretul aurului la 371,85 $ pe uncie.



Moneda europeana a fost tranzactionata ieri la nivele record pe pietele internationale, apreciindu-se puternic fata de dolar, yen si lira sterlina. Bursele europene au inregistrat pierderi deoarece cresterea continua a monedei europene defavorizeaza sectoarele predominant axate pe exporturi, precum cel auto si cel al produselor chimice si farmaceutice.



Banca Centrala Europeana (BCE) pare netulburata de trendul puternic ascendent al cotatiei monedei unice care face ravagii prin situatiile financiare ale companiilor europene, a caror produse se scumpesc pe zi ce trece, comparativ cu cele ale rivalilor americani, avantajati de evolutia cursului de schimb. Puternica banca de investitii Merrill Lynch estimeaza ca euro sa ajunga la 1,33$ pana anul viitor, afectand si mai mult exporturile zonei euro si rezultatele financiare ale firmelor din regiune. "Implicatiile macroeconomice sunt simple. Cresterea regiunii euro va fi sacrificata in favoarea americanilor si britanicilor", se spune intr-un document al bancii.



Dealerii spun ca euro a intrat intr-un teritoriu nemarcat, context in care piata se concentreaza pe cifre rotunde, iar investitorii sunt incantati sa participe la aprecierea euro, cata vreme nu reactioneaza BCE. "Oficialii europeni continua sa sugereze ca nu sunt ingrijorati de performanta euro pe pietele externe", spune Rob hayward, analist valutar la ABN Amro.



In ciuda posibilitatii unei deprecieri a monedei europene pe termen scurt, analistii bancilor majore si-au revizuit in sens pozitiv estimarile legate de euro in ultimele saptamani.



Managerii de portofoliu pot investi mai mult in euro ca urmare a recentelor cresteri, in timp ce investitorii pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii si firmele de asigurari, vor privi cu mai mult interes moneda unica europeana, considera analistii.



In plus, bancile centrale - o forta centrifuga pe pietele valutare - ar putea mari constant ponderea euro in rezervele de valuta. Asemenea reorientari ar putea impulsiona ascensiunea euro timp de luni intregi, daca nu chiar ani, in opinia unor analisti.



Totusi, rezultatele publicate luni de Ifo, institutul economic de la Munchen, sugereaza ca Germania ar putea intra in deflatie daca euro continua sa se aprecieze fata de dolar si daca economia continua sa se contracte.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO