Business Internaţional

Rechinul în pulover: cine a fost şi ce a lăsat în urmă Sergio Marchionne, fostul CEO al Fiat Chrysler

Rechinul în pulover: cine a fost şi ce a lăsat în...

Autor: Catalina Apostoiu

26.07.2018, 00:06 1798

Fostul şef al Fiat Chrysler Sergio Marchionne a decedat la vârsta de 66 de ani, a anunţat acţionarul majoritar al producătorului auto.

În weekend, Marchionne fusese înlocuit în poziţia de CEO, retrăgându-se de asemenea şi din poziţia de CEO al Ferrari. Compania anunţa la acea vreme că starea de sănă­tate a acestuia s-a agravat după complica­ţiile suferite în urma unei operaţii realizate într-un spital din Zürich.

După ce a salvat Fiat de pe marginea pră­pastiei, Sergio Mar­chionne a căutat urmă­toarea provocare şi a preluat cu îndrăzneală Chrysler în 2009. În mod uimitor şi împotriva tuturor şanselor, acesta a reuşit să redreseze ambii giganţi, scrie Deutsche Welle.

Într-un tribut macabru adus importanţei sale la conducerea unuia dintre cei mai mari producători auto ai lumii, acţiunile Fiat Crysler şi Ferrari au scăzut după anunţul din weekend privitor la retragerea lui Marchionne de la conducerea Fiat din motive de sănătate.

Niciunul dintre şefii Chrysler sau Fiat nu a fost la fel de muncitor ca Marchionne, care s-a alăturat companiei italiene în 2004. Acesta a făcut pariuri îndrăzneţe, care au dat rezultate.

În anul în care a Marchionne a preluat conducerea Fiat, compania avea pierderi de peste 6 miliarde de euro. Până în 2005, acesta a reuşit să o redreseze, aducând-o pe profit. În 2009, administraţia preşedintelui american Barack Obama anunţa că Fiat va prelua controlul asupra Chrys­ler, salvând compania americană de la faliment, potrivit Bloomberg.

Tranzacţia cu Chrys­ler a făcut parte din efor­turile lui Marchionne de a impulsiona con­solida­rea în industria auto, des­pre care acesta susţinea că dispune de o capaci­tate prea mare pentru ca toţi jucătorii să poată supravieţui. Marchionne nu a fost numai şeful Fiat Chrysler, ci a condus separat şi Ferrari şi CNH Industrial, toate trei controlate prin holdingul Exor familiei Agnelli.

Marchionne s-a născut în Italia, dar s-a mutat în Canada cu familia sa la vârsta de 13 ani, potrivit DW. De acolo a mers să lucreze pentru companii din Canada şi Europa înainte de a se alătura Fiat. Faimos pentru a fi purtat pulovere în loc de costume, acesta vorbea fluent atât italiana, cât şi engleza.

În timpul mandatului său de 14 ani, valoarea de piaţă a Fiat a crescut dramatic. Preţul Fiat Chrysler a înregistrat aproape o dublare din 2014, iar marja de profit a companiei este mai ridicată decât cea a celor două rivale americane ale sale, Ford şi GM.

„Când a preluat Fiat, aceasta avea o capitalizare de piaţă de aproximativ 7 miliarde de dolari. Astăzi, FCA şi Ferrari combinate au o capitalizare de piaţă de aproximativ 70 miliarde $. Este o realizare impresionantă“, a declarat John McElroy, specialist în industria auto, pentru DW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO