Business Internaţional

Recesiunea globală se apropie cu paşi rapizi, iar bogaţii ar putea fi printre principalii vinovaţi de această criză

Recesiunea globală se apropie cu paşi rapizi, iar...

Autor: Iulian Tenchiu

08.09.2019, 18:00 15157

Cei mai înstăriţi oameni din SUA au început cheltuie mai puţini bani în toate domeniile, de la real-estate la bijuterii, manifestând un comportament care ar putea declanşa  o recesiune la scară largă, scrie CNBC.

Bogaţii au început să cheltuie tot mai puţini bani în magazine, pe imobiliare, maşini şi artă, iar cel mai slab segment al economiei americane a devenit s-a transformat în cel mai important segment al acesteia. În timp ce clasa de mijloc şi marile sectoare de cosum au continuat să cheltuiască bani, economiştii sunt de părere că din cauza comportamentului adoptat de cei bogaţi economia ar putea intra în recesiune.

Piaţa de imobiliare de lux a înregistrat cel mai slab an de la criza financiară, iar piaţa din Manhattan a înregistrat o scădere continuă în ultimele şase semestre. Potrivit brokerilor imobiliari de la Redfin vânzările de imobile de lux cu preţuri ce depăşesc pragul de 1,5 mil dolari au scăzut cu 5% în SUA în cel de al doilea semestru al acestui an.

Din ce în ce mai multe conacuri şi penthouse-uri de pe teritoriul SUA nu îşi găsesc proprietar. În cea mai rea situaţie se află locuinţele situate în staţiunile de lux din oraşele americane, cum ar fi Aspen, Colorado, Hamptons şi New York, pe care nimeni nu le-a cumpărat încă de acum trei ani.

Retailerii de lux se află în cea mai rea situaţie din cauza faptului că cei bogaţi şi-au redus cheltuielile, un exemplu în acest caz fiind celebrul retailer newyorkez de articole vestimentare Barney’s, care a dat faliment şi Nordstrom, care a înregistrat pentru al treilea semestru la rând un declin al veniturilor, mai scrie CNBC.

În timp ce retailerii de lux se confruntă cu o criză a clienţilor, retailerii care se adresează americanilor obişnuţi, cum sunt Walmart şi Target, au raportat creşteri mai mari ale veniturilor decât au preconizat iniţial.

„Dacă consumatorii cu venituri importante vor înceta să mai cheltuie, acest lucru se va transforma într-o ameninţare serioasă la adresa dezvoltării economice”, a declarat Mark Zandi, economist în cadrul companiei americane Moody Economics.

Un alt semnal al unei viitoare recesiuni globale este faptul că bogaţii au început să îşi economisească banii, economiile acestora dublându-se în ultimii doi ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO