Business Internaţional

Recesiunea din SUA, o posibilitate care nu mai este pusă la îndoială: unii cred chiar că SUA sunt deja în recesiune fără să ştie

Recesiunea din SUA, o posibilitate care nu mai este pusă...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2020, 00:06 724

Până de curând, economiştii dezbăteau ce ar putea împinge economia americană în recesiune. Acum, unii au ajuns să se întrebe deja ce formă va lua redresarea, scrie Reuters.

Strategii BMO Capital Markets susţin că întrebarea reală pare acum să fie la ce fel de redresare se pot aştepta pieţele.

Mulţi economişti cred în continuare că recesiunea poate fi evitată, dar se aşteaptă totuşi ca impactul coronavirusului să fie unul de durată, ducând la o recuperare lentă a eco­nomiei americane.

Redresarea sub formă de V a economiei anticipată de unii, în care economia americană se redresează rapid, pare acum mai puţin probabilă în condiţiile răspândirii rapide a coronavirusului, arată Michelle Meyer, de la Bank of America Securities.

În schimb, şansele de intrare în recesiune sunt în creştere. Traiectoria pe care o anticipăm are o formă de U, cu minimul des­tul de jos, flirtând cu niveluri de recesiune, notează Meyer.

Sub un scenariu mai sumbru, economia americană s-ar putea confrunta cu un declin mai prelungit, adaugă aceasta. Acesta ar putea duce la o redresare sub formă de L. Dar acest scenariu poate fi încă evitat, susţine Meyer.

Alţii sunt însă mult mai pesimişti, estimând că economia americană a intrat deja în recesiune. SUA sunt probabil deja în recesiune din cauza încetinirii provocate de teama de coro­navirus, susţine economistul Alan Blinder, potrivit CNBC. Nu aş fi deloc surprins ca în urma reanalizării datelor să se decidă că recesiunea a început în martie, susţine Blinder, fost vicepreşedinte al Fed, în prezent profesor la Princeton.

Potrivit Bloomberg Businessweek, coronavirusul a pus probabil deja capăt celei mai lungi perioade de creştere economică din istoria SUA.

Când istoricii economici privesc înapoi, ar putea alege luna februarie ca vârful expansiunii. De atunci, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Un nou raport al State Street Associates şi Massachusetts Institute of Technology indică faptul că economia americană era vulnerabilă la recesiune chiar înainte de izbucnirea epidemiei.

Aceasta nu ar fi prima dată când SUA este în recesiune fără să se ştie. În vara anului 2008, strategii Fed încă anticipau o creştere economică decentă pentru anul respectiv şi anul următor, deşi recesiunea începuse în decembrie anterior, după cum s-a determinat de către  Biroul Naţional de Cercetare Economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO