Business Internaţional

Recentele retrageri de pe piata a milioane de jucarii demonstreaza ca testarea lor nu este o joaca de copil

03.10.2007, 19:40 53

In Enfield, Connecticut, saptamanile cu 40 de ore de munca sunt doar o amintire pentru angajatii Specialized Technology Resources (STR). In mijlocul laboratorului de testare zace un munte de cutii cu jucarii, angajatii fac ore suplimentare in weekend, iar testerii, care in mod normal verificau unelte si lumanari, se ocupa acum de seturi de sah si masinute de plastic, titreaza MSNBC.
De cand companiile producatoare de jucarii au rechemat milioane de produse in fabrici din cauza componentelor periculoase, afacerea testerilor a inflorit. Cei 1.600 de angajati ai companiei internationale de testare nu mai sunt de ajuns, de aceea managerii intentioneaza sa suplimenteze numarul de posturi cat de curand. "In momentul acesta folosim tot personalul disponibil", a declarat Linda Root, manager al laboratorului din Enfield.
Rechemarile au alarmat companiile de jucarii, de la cele mai mari, cum este Mattel, pana la micii importatori. Firmele recurg la serviciile unor companii ca STR pentru testarea si retestarea jucariilor cu scopul de a recastiga increderea cumparatorilor, mai ales acum, cand se apropie perioada sarbatorilor, cel mai bun sezon de vanzari la jucarii.
La nivel mondial exista doar cateva firme mari de testare a calitatii jucariilor, printre care grupul elvetian SGS, grupul Bureau Veritas si grupul londonez Intertek. SGS dispune de 48.000 de angajati aflati in circa 1.000 de locatii, Bureau Veritas are 26.000 de lucratori in 700 de locatii, iar Interetek are cei 20.000 de angajati distribuiti in 100 de state.
Prima rechemare efectuata de Mattel a avut loc vara aceasta si a insumat 1,5 milioane de jucarii. Problema a fost cantitatea mare de plumb prezenta in vopsea care putea intoxica utilizatorii, in marea lor majoritate copii.
Sue DeRagon, director asociat la STR pe segmentul jucarii si produse premium, afirma ca de atunci Mattel si alte companii similare au rechemat mai mult de 20 de milioane de jucarii din cauza concentratiei de plumb sau a magnetilor ce pot fi usor ingerati de catre copii. Riscurile lansarii pe piata a unor produse defecte sau periculoase au convins producatorii sa apeleze tot mai des la firmele de testare.
Specialistii efectueaza o serie de teste pentru fiecare jucarie in parte, conform standardelor de siguranta din Statele Unite sau unor standarde proprii producatorului, la cerinta acestuia.
Testarea plumbului presupune razuirea unui gram de vopsea de pe suprafata jucariei, ceea ce uneori poate fi greu de obtinut in cazul unor zaruri sau seturi de sah, care au multe denivelari si putina vopsea pe ele.
"E o treaba dificila. Nu e usor deloc. Trebuie sa fii foarte atent sa nu te tai sau sa-ti pierzi vreun deget. Intreg procesul poate dura ore intregi", explica Linda Root.
Daca o portiune dintr-o jucarie poate fi muscata sau smulsa, de exemplu o mana sau un picior de la o papusa, testerii introduc jucaria respectiva intr-o menghina si o rasucesc pentru a-i testa rezistenta, apoi trag de partile care au tendinta de desprindere timp de 10 secunde.
In cazul in care bucata se rupe, este introdusa intr-un "cilindru pentru parti mici". Daca piesa incape in acest dispozitiv, este considerata periculoasa, adica poate sufoca un copil.
De asemenea, jucariile sunt lovite puternic si tinute sub o lumanare timp de 5 secunde, apoi lasate sa arda timp de un minut, pentru a le testa rezistenta la foc si alte surse de caldura.
Testerii mai cauta margini ascutite, sfori sau bucati de material care pot pune in pericol sanatatea unui copil nesupravegheat. Daca o bucla din material trece printr-un "cap metalic" de marimea unui cap de copil, este considerata periculoasa. Linda Root mai dezvaluie ca jucariile de plus pot contine gandaci morti, rumegus sau alte materiale periculoase. "De curand am gasit pilitura de fier intr-o jucarie", spune ea. STR foloseste si alte metode de testare, cum ar fi trimiterea specialistilor la gradinite, unde copiii sunt supravegheati cu atentie si indrumati sa testeze ei insisi produsele. "Le spunem ce sa faca, sa incerce sa le rupa sau sa le strice. Este foarte important sa avem informatii reale. Vrem sa vedem cum se joaca ei cu adevarat", exemplifica DeRagon.
Desi legile americane nu prevad testarea obligatorie, Asociatia Producatorilor de Jucarii sustine un proiect de lege pe aceasta tema. In orice caz, modul de testare difera mult de la o firma la alta.
Costurile testarii sunt de obicei suportate de producator sau de importator, iar pretul unui test de baza pentru cantitatea de plumb este de 35 de dolari pe linie de productie. Costurile unei analizari mai amanuntite pot depasi cateva sute de dolari in cazul unor produse destinate vanzarii imediate, sau pot fi sume neglijabile in cazul testarii pe termen lung, in cursul procesului de productie, conform analistului Sean McGowan de la Wedbush Morgan Securities.
McGowan atrage insa atentia asupra unui lucru foarte important, respectiv faptul ca o mare parte din testarile din ultimul timp sunt de fapt retestari, care au preturi mai ridicate.
Introducerea unei legi care sa stipuleze testarea obligatorie si regulata a jucariilor ar micsora preturile actuale.
Teoretic, companiile producatoare adera voluntar la standardele calitative si de siguranta ale consumatorilor. Producatorii, testerii si distribuitorii lucreaza in colaborare cu Asociatia Producatorilor pentru a stabili niste standarde comune.
Firmele americane mari, cum sunt Pawtucket, Hasbro, Van Nuys, MGA Entertainment, sau cele canadiene, cum ar fi Spin Master si Mega Brands, au oricum o politica de testare bine stabilita.
Cateva companii retesteaza jucarii verificate deja, iar unele retestari au avut ca rezultat rechemari. Un exemplu ar fi rechemarea seturilor din lemn ale companiei Toys'R'Us dupa o serie de teste ale vopselelor. Retailerul a anuntat luna aceasta ca de acum va testa fiecare linie de productie intr-un laborator independent.
Wal-Mart a crescut numarul jucariilor ce urmeaza sa fie testate, Mattel a promis sa testeze produsele in laboratoare proprii sau in laboratoare atestate de specialistii companiei. Magazinul FAO Schwarz a cerut tuturor furnizorilor sai sa testeze produsele in laboratoare independente, iar compania Walt Disney a anuntat ca va testa jucariile care reprezinta personaje sub acest brand.
STR si celelalte firme de testare refuza sa dezvaluie numele clientilor lor, dar Sue DeRagon a declarat ca numarul clientilor companiei conduse de ea atinge 285. De la prima rechemare de produse a firmei Mattel, STR a primit 25 de cereri de testare si a acceptat cel putin jumatate din acestia drept clienti.
STR testeaza jucarii in sase dintre locatiile disponibile, cele mai multe fiind plasate in China si Hong Kong, unde se produc majoritatea jucariilor. Apropierea de fabrici le permite inspectorilor sa analizeze indeaproape procesul de productie, iar eventualele modificari sunt mult mai usor de facut.
In companiile cele mai severe in ceea ce priveste calitatea si siguranta produselor, inspectorii extrag cate cinci esantioane din fiecare linie de productie la fiecare doua ore. Laboratorul din Enfield testeaza numai jucariile produse in Statele Unite sau cele expediate deja spre America.
Perioada aceasta a anului este mereu foarte ocupata pentru companiile producatoare de jucarii, deoarece sezonul cumparaturilor de sarbatori se apropie vertiginos. Sue DeRagon afirma ca este in acelasi timp si cea mai ocupata perioada a testerilor, fiecare firma dorind o atestare a sigurantei si calitatii inaintea concurentei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO