Business Internaţional

Realizare de varf pentru un obisnuit al riscului

01.11.2004, 00:00 10



"Fara nici o indoiala" a raspuns Wilbur Ross cand ziaristii l-au intrebat daca afacerea pe care a incheiat-o cu Laksmi Mittal este cea mai mare realizare din cariera sa de investitor in active cu grad ridicat de risc, scrie Financial Times.



"Este cea mai satisfacatoare", a adaugat presedintele International Steel Group, subliniind dimensiunea tranzactiei, profitul pe care-l va obtine in urma vanzarii si faptul ca compania sa va detine in continuare un rol important in conducerea grupului nou creat.



Afacerea este una importanta pentru Wall Street. Dupa zeci de ani de activitate, Wilbur Ross, acum in varsta de 66 de ani, si-a castigat reputatia de a fi unul dintre cei mai proeminenti experti in domeniul investitiilor. El si-a plasat mereu banii in locuri unde putini se incumetau sa o faca, adica in industrii lovite de crize economice si structurale, care nu dadeau semne ca ar mai putea sa-si revina. "Wilbur Ross a dus afacerile cu firme falimentare la alt nivel", a declarat Sean Mathis, de la firma de restructureari Miller Mathis.



Dupa ce a parasit banca de investitii Rothschild pentru a-si deschide propria firma in 2000, Ross si-a indreptat atentia catre doua sectoare aflate in criza ale industriei americane, siderurgia sI textilele. "Cand nimeni altcineva nu vedea vreo oportunitate in acest domeniu el a investit in otel", spune Mathis. In aprilie 2002, WL Ross & Company, firma de investitii a lui Ross, a creat ISG (International Steel Group), care a devenit cel mai mare producator de otel din America de Nord, prin achizitiile succesive ale companiilor Bethlehem, LTV, Weirton, Acme, Georgetown si a uzinelor de laminare ale US Steel. Dupa afacerea cu Mittal, Ross va fi creditat cu faptul ca a facut un pariu castigator cand a mizat ca administatia Bush va impune tarifele la otel, ceea ce s-a si intamplat, inducand astfel o crestere a pretului otelului si o revitalizare a sectorului.



In afara de otel, Ross a mai plasat bani in industria carbunelui si in cea textila. In luna martie a acestui an WL Ross a creat International Textile Group, prin cumpararea sI consolidarea a doua companii falimentare, Burlington Industries si Cone Mills.



Wilbur Ross are o cariera de invidiat. Dupa ce a obtinut un MBA la Harvard University, el a lucrat in domeniul bancar si apoi ca analist financiar in domeniul aviatic. La sfarsitul anilor '70, Ross s-a angajat la Rothshchild, unde a lucrat 24 de ani, timp in care a participat la unele dintre cele mai importante restructurari din Statele Unite, cum ar fi cea a companiei petroliere Texaco.



Implicarea sa in industria din SUA indica faptul ca Wilbur Ross este un jucator puternic pe scena politica americana. "Toate ramurile industriei americane au un dusman comun, acest dusman comun il reprezinta bunurile straine ilegale, necorespunzatoare sau subventionate", a declarat Ross anul trecut. "Aceasta ar trebui sa fie tinta comuna a oamenilor din siderurgie, din industria textila, a fermierilor si a tuturor", a adaugat dansul.



Deocamdata se pare ca lupta lui Ross a dat roade, vanzarea ISG si formarea companiei Mittal Steel fiind afacerea momentului, precum si un pas important pentru consolidarea industriei siderurgice americane si mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO