Business Internaţional

Reacţia ţărilor europene în faţa COVID-19: Cum alimentează cazurile nedetectate răspândirea virusului în Europa?

Reacţia ţărilor europene în faţa COVID-19: Cum...

Autor: Eduard Ivanovici

23.03.2020, 14:20 189

Cazurile uşoare şi asimptomatice ale coronavirusului au reprezentat un factor major în ceea ce priveşte răspândirea epidemiei în Wuhan, China, spun cercetătorii Universităţii din Columbia (New York). În multe ţări europene, testele sunt rezervate celor vulnerabili la boală sau celor cu simptome severe. Însă în timp ce Uniunea Europeană şi-a închis graniţele şi tot mai mulţi oameni se autoizolează, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a continuat să preseze guvernele să testeze cât mai mulţi oameni, potrivit Euronews.

„Nu poţi stinge un foc legat la ochi. Şi nu putem lupta împotriva acestei pandemii dacă nu ştim cine este sau nu infectat”, spune doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Înainte de închiderea oraşului Wuhan pe 23 ianuarie, 86% dintre infecţiile cu coronavirus au fost nedocumentate. Astfel, cazurile nedocumentate au devenit sursa pentru două treimi din cazurile confirmate.

„Explozia de cazuri cu COVID-19 în China a fost alimentată masiv de cei cu simptome uşoare sau asimptomatici. Acest tip de infecţii pot expune o porţiune mult mai mare a populaţiei la virus”, spune Jeffrey Shaman, profesor în cadrul Universităţii din Columbia.

Cu toate că Italia are cel mai mare număr din infecţii din Europa şi cel mai mare număr de decese din lume, Germania a reuşit să testeze mai mulţi oameni, 160.000 mai exact, comparativ cu 148.000 în Italia.

În Spania, au fost testate 30.000 de persoane, ministerul sănătăţii anunţând miercuri că va efectua mai multe teste asupra celor care prezintă simptome.

Franţa a refuzat să mai publice numărul testelor efectuate, însă numărul estimat în ultima lună este cuprins între 24.600 şi 35.000. Autorităţile franceze au spus că într-o situaţie precum cea actuală, atenţia trebuie îndreptată asupra cazurilor severe.

Sistemul Naţional de Sănătate din Anglia a declarat că au fost testaţi circa 50.000 de oameni până vineri. În Austria, au fost testate 12.000 de persoane şi s-au înregistrat 1.400 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Între timp, Coreea de Sud a efectuat cele mai multe teste de depistare raportate la numărul de locuitori: aproape 300.000 de teste, cu o capacitate de testare de 10.000 în fiecare zi. Drept rezultat, numărul infecţiilor a scăzut în mod constant în ultimele săptămâni. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă să preseze guvernele să efectueze cât mai multe teste cu putinţă.

„Este foarte important să înţelegem problema în detaliu pentru a o putea rezolva. Numerele înregistrate în China au crescut foarte, foarte rapid deoarece au început să găsească tot mai multe cazuri. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Coreea când au început să monitorizeze mai activ situaţia”, a declarat Mike Ryan, directorul programului de urgenţă al OMS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO