Business Internaţional

Răzbunarea micilor investitori după ce Robinhood a blocat tranzacţionarea pe GameStop. Platforma de trading a atras peste un miliard de dolari datorită scandalului Reddit-Wall Street

Răzbunarea micilor investitori după ce Robinhood a...

Autor: Eduard Ivanovici

29.01.2021, 15:36 1121

Robinhood, platforma de tranzacţionare din centrul scandalului Reddit-Wall Street, a atras peste un miliard de dolari datorită investitorilor şi liniilor de credit lansate de bănci pentru a-i consolida poziţia, transmite Financial Times.

Totodată, compania a mai strâns câteva sute de milioane de dolari în urma unor facilităţi de creditare oferite de bănci precum JPMorgan, Morgan Stanley, Barclays şi Wells Fargo.

Mişcările vin după ce Robinhood şi alţi brokeri de retail au blocat tranzacţiile asupra mai multor companii ale căror acţiuni au crescut semnificativ în ultima săptămână, generând haos de-a lungul utilizatorilor şi incertitudine în rândurile politicienilor din Statele Unite.

Între timp, acţiunile GameStop au înregistrat un plus de 60% după încheierea şedinţei de tranzacţionare, reuşind să treacă peste declinul de 44% de joi, 28 ianuarie. De asemenea, acţiunile AMC şi BlackBerry au reuşit să recupereze o bună parte din pierderi. „Vom continua să monitorizăm situaţia şi vom face modificări dacă este nevoie”, a declarat Robinhood.

Platforma de tranzacţionare a devenit o locaţie populară pentru traderii care au organizat raliurile din cadrul comunităţii Reddit, efectuate cu scopul de a genera pierderi pentru fondurile de hedging care au plasat sume uriaşe împotriva aceloraşi acţiuni.

Totuşi, decizia companiei a provocat un val de reacţii negative în rândurile utilizatorilor, care le cer politicienilor să investigheze platforma, acuzând-o recent de manipularea pieţei.

Ulterior, comitetul bancar al Senatului SUA a declarat că va organiza o audiere cu privire la volatilităţile din ultimele zile. În plus, un grup de traderi din retail a dat în judecată Robinhood în două state americane, declarând că aplicaţia a încercat să „încetinească în mod intenţionat creşterile înregistrate de GameStop”.

Brendon Nelson, unul dintre oamenii care au depus plângeri, spune că mişcarea a fost efectuată în interesul investitorilor instituţionali din cadrul Robinhood şi nu a avut nicio legătură cu „binele public”, scrie agenţia de ştiri Reuters.

Robinhood este o platformă de tranzacţionare cu comisioane zero care a luat naştere în 2013 prin iniţiativa unor tineri din New York, Vladimir Tenev şi Baiju Bhatt, foşti studenţi ai Universităţii Stanford din California. Aplicaţia a devenit populară pe fondul mişcării „Occupy Wall Street” şi a reuşit să atragă în special generaţiile Millennials (persoanele născute între 1980 şi 1996) şi Gen Z (1996-2010). Platforma număra la începutul lunii decembrie circa 13 milioane de utilziatori.

CEO-ul Vladimir Tenev a fost aspru criticat de utilizatorii Robinhood, care i-au reamintit că obiectivele principale ale companiei îşi au baza în conceptul de „democratizare a finanţelor”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO