Business Internaţional

RĂZBOIUL VALUTAR: Investitorii în euro şi dolari ar trebui să-şi pună centurile de siguranţă

RĂZBOIUL VALUTAR: Investitorii în euro şi dolari ar...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2013, 00:06 11515

Furtunile politice din Spania şi Italia au luat locul calmului de pe pieţele Europei şi riscă să pună capăt ascensiunii epice pe care euro o are de la începutul anului provocând deprecierea monedei în viitorul apropiat. Analiştii atenţionează că îmbu­nătăţirea condiţiilor economice din SUA ar putea pune dolarul începând cu a doua parte a anului pe un curs ascendent de durată.

Euro s-a apreciat cu 7% în raport cu dolarul în ultimele două luni, iar acţiunile europene au avut, de asemenea, o revenire frumoasă, însă sprintul a început să se poticnească de turbulenţele politice din Europa. În Spania, guvernul este zguduit de un scandal de corupţie, în care premierul Mariano Rajoy este acuzat că a primit timp de mai mulţi ani anual câte 25.000 de euro în conturi secrete şi i se cere demisia prin pro­teste publice, în timp ce în Italia domină incertitudinile legate de rezultatele viitoa­relor alegeri, scrie CNBC.

Fostul premier Silvio Berlusconi, un politician controversat din cauza scanda­lurilor de corupţie sau cu tentă sexuală în care a fost implicat, câştigă teren în faţa actualului premier Mario Monti, arhitectul programului de austeritate care ar trebui să facă economia mai competitivă.

Din nou nori negri de furtună pe pieţe

"Pieţelor pur şi simplu nu le place insta­bilitatea politică", spune Estefania Ponte, analist la casa de brokeraj Cortal Consors.

Euro a început deja să piardă teren în faţa dolarului, iar investitorii de pe bursele de la Roma şi Madrid penalizează tensiunile politice.

Acţiunile băncilor sunt printre cele mai dur afectate. Iar, ceea ce este mai îngri­jorător, capitalul a început să fie transferat din economiile slabe în cele puternice.

Costurile de finanţare ale Spaniei, Italiei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei au crescut, iar cele ale Austriei, Germaniei, Finlandei şi Olandei au scăzut, notează The Wall Street Journal. Acest gen de evoluţii a fost specific crizei euro din 2011-2012.

"Chiar şi dacă n-ar fi fost protestele pentru demisia premierului Rajoy, euro s-ar fi îndreptat spre o corecţie", a explicat Kathy Lien, director executiv la BK Asset Management.

Pe lângă riscurile politice, cursul euro va fi influenţat probabil şi de ce va declara preşedintele BCE legat de puterea excesivă a monedei şi de decizia privind politica monetară pe care BCE o va lua în şedinţa de joi, atenţionează analistul.

"Investitorii ar trebui să ia în consi­derare o corecţie substanţială a cursului euro/dolar în această săptămână înainte de şedinţa BCE de joi", a menţionat ea.

Economiştii de la Citigroup se aşteaptă ca tonul băncii să fie unul precaut şi anticipează noi reduceri ale dobânzii de politică monetară în acest an, un factor negativ pentru euro. În prezent, dobânda este de 0,75%.

De asemenea, şi analiştii de la Bar­clays Capital sunt îngrijoraţi de perspec­tiva pe termen mediu şi lung a monedei europene.

Pe baza incertitudinilor politice şi a perspectivelor de creştere din Europa mai slabe decât cele din SUA, ei se aşteaptă ca euro să se deprecieze la 1,280 de dolari pe unitate în următoarele 12 luni.

Dolarul, cauza următoarei crize globale?

Privitor la moneda americană, analistul independent Andy Xie se teme că aşteptă­rile ca banca centrală a SUA, Fed, să renunţe la politicile monetare relaxate în a doua jumătate a anului vor determina investitorii să cumpere dolari, iar această tendinţă va dura până la cinci ani.

Actuala politică de relaxare cantitativă ţine dolarul la niveluri reduse faţă de euro, cu efecte pozitive pentru exportatorii americani.

Fed a promis că va continua programul de achiziţie de active, prin care alimentează cu lichidităţi pieţele şi economia, până când rata şomajului se va reduce la un nivel acceptabil. Iar economia americană, cea mai mare a lumii, a început să dea din nou semne puternice de viaţă.

"O piaţă bull pentru dolar tinde să declanşeze crize în economiile emergente", spune Xie, citând criza datoriilor din America de Sud din anii '80 şi Criza Financiară Asiatică din 1997, când aprecierea dolarului faţă de monedele locale a dus la creşterea dobânzilor datorilor externe.

BCE va menţine joi dobânda de politică monetară, decizie neinspirată în vremuri de război valutar

Banca Centrală Europeană va menţine, probabil, la 0,75% dobânda de politică monetară în şedinţa de joi în condiţiile în care economia zonei euro dă semne timide de revenire, scrie International Business Times. Actualul nivel al dobânzii este cel mai redus din istoria instituţiei. Însă economiştii atenţionează că BCE riscă să piardă războiul valutar prin rezistenţa la relaxarea politicilor într-un moment în care alte bănci centrale continuă să printeze bani pentru a-şi deprecia monedele. "Săptămâna trecută, BCE a indicat că îi este de ajuns că tensiunile de pe pieţele financiare s-au redus considerabil, iar condiţiile de finanţare pentru bănci şi guverne

s-au îmbunătăţit, a afirmat James Nixon, economist la Société Générale. Un indice al Comisiei Europene care măsoară încrederea populaţiei şi a oamenilor de afaceri în economia zonei euro a crescut în prima lună a anului. De asemenea, s-au îmbunătăţit şi o serie de indicatori anticipativi ai aşteptărilor privind producţia şi exporturile. "Mă aştept ca sistemul monetar internaţional să se destabilizeze şi să se prăbuşească. Se vor printa atât de mulţi bani de către atât de multe bănci centrale încât oamenii nu vor mai avea încredere în banii palpabili, iar inflaţia va accelera accentuat", a spus James Rickards, autor al cărţii "Războiul valutar: Crearea următoarei crize globale".

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO