Business Internaţional

Războiul Europei de Est cu Rusia: expulzări de diplomaţi şi import de vaccinuri

Războiul Europei de Est cu Rusia: expulzări de...

Autor: Catalina Apostoiu

29.04.2021, 23:15 182

♦ Ungaria este singura ţară din V4 care nu a decis expulzarea diplomaţilor ruşi.

Ungaria nu are niciun plan de a expulza diplomaţi ruşi, a anunţat ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, cel mai recent anunţ făcut în cadrul conflictului dintre Rusia şi Europa declanşat după ce autorităţile din Cehia au pus o explozie din 2014 a unui depozit de arme pe seama serviciilor secrete din Rusia, scrie Euractiv.

Acuzaţiile cehilor au declanşat anchete similare şi în alte ţări din Europa.

În acelaşi timp, oficialul ungar a subliniat că Ungaria susţine Cehia. „Ne-am exprimat solidaritatea, deocamdată nu avem în vedere acţiuni suplimentare“, a adăugat Szijjarto.

Ungaria este astfel singura ţară din V4 care nu a decis expulzarea diplomaţilor ruşi. Liderii V4 au îmblânzit tonul anterior dur al unei declaraţii comune ce condamna implicarea Rusiei în explozia din Cehia după ce acesta a fost consi­derat inacceptabil de premierul Ungariei Viktor Orban, cunoscut pentru o poziţie mai prietenoasă faţă de Moscova.

De altfel, Ungaria a fost prima ţară din Europa care a decis utili­zarea vaccinului rusesc Sputnik V neautorizat la nivel de continent, vaccin devenit un instrument geo­politic pentru Rusia.

Recent, guver­nul ungar a pu­blicat un raport con­tro­versat privind eficacitatea supe­rioară a acestui vaccin comparativ cu cea a Pfizer, potrivit Hungary Today.

După acuzaţiile formulate de Cehia, Bulgaria a anunţat la rândul său că Rusia se află probabil în spatele a patru explozii şi al unei încercări de asasinat pe teritoriul său, notează EUObserver.

„S-a stabilit în cursul unei anchete că şase cetăţeni ruşi s-au aflat pe teritoriul Bulgariei în jurul datei exploziilor“, a declarat Siyka Mileva, purtătoare de cuvânt al procurorului bulgar.

„În prezent sunt colectate dovezi privitoare la complicitatea celor şase cetăţeni ruşi. Dovezile strânse până acum indică, cu un grad foarte ridicat de credibilitate, că scopul acţiunilor cetăţenilor ruşi a fost de a stopa livrarea de muniţie către Georgia şi Ucraina. Suntem în contact cu Cehia, pentru a vedea dacă există vreo legătură între aceste cazuri“, a adăugat Mileva.

Anunţul autorităţilor bulgare a fost întâmpinat de Rusia cu sarcasmul obişnuit. „E bine că nu am fost până acum învinuiţi de uciderea arhiducelui Franz Ferdinand, însă acest lucru s-ar putea întâmpla în curând“, a declarat ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov.

Acuzaţiile formulate de Bulgaria vin chiar în contextul în care un comitet parlamentar local a adoptat o moţiune pentru achiziţia de vaccinuri ruseşti Sputnik V deşi acesta nu a fost aprobat în UE, potrivit Euractiv.

Comitetul a susţinut propunerea socialiştilor bulgari (BSP) de începere a negocierilor privind achiziţia Sputnik V, argumentând că eşecul înregistrat până acum de guvernul bulgar în vaccinarea cetăţenilor ar urma să fie compensate de utilizarea vaccinului rusesc.

În Parlamentul bulgar, socialiştii nu susţin rezoluţiile critice la adresa Rusiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO