Business Internaţional

Războiul cu giganţii: Barack Obama impune “declaraţia drepturilor internauţilor”

Războiul cu giganţii: Barack Obama impune “declaraţia drepturilor internauţilor”

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

23.02.2012, 17:12 1542

Casa Albă a propus astăzi instituirea unei "declaraţii a drepturilor" pentru protejarea vieţii private a internauţilor, o iniţiativă care ar putea să dea, pe termen lung, mai multe mijloace guvernului în faţa giganţilor Google sau Facebook.

Propunerea nu implică nicio obligaţie imediată pentru companiile web, dar preşedintele Barack Obama a subliniat că această declaraţie se înscrie într-un ansamblu de măsuri mai largi care vizează să acorde americanilor un control crescând asupra datelor personale transmise pe internet.

"Pe măsură ce internetul evoluează, încrederea consumatorilor este esenţială pentru continuarea creşterii economiei digitale. Din această cauză, o declaraţie a drepturilor private pe internet este atât de importantă", a susţinut Obama, citat de Reuters.

Google sau Facebook au fost acuzate, de multe ori, că urmăresc traseul interesului clienţilor lor pentru a le transmite apoi mesaje publicitare ţintă. Companiile de internet au încercat să anticipeze aceste reglementări adoptând propriile lor coduri de conduită în privinţa vieţii private, dar ele rămân ţinta criticilor Congresului şi ale avocaţilor cosumatorilor pentru lipsa lor de transparenţă.

Declaraţia drepturilor propusă de Casa Albă enumără şapte protecţii de bază pe care companiile ar trebuie să le ofere internauţilor. Între acestea, consumatorii ar trebui să poată controla ce tip de date sunt colectate, companiile ar trebuie să fie transparente în folosirea acestora şi să respecte contextul în care au fost făcute publice. Proiectul prevede, de asemenea, fixarea unor limite rezonabile asupra datelor pe care companiile web încearcă să le culeagă şi să le stocheze. Companiile web sunt invitate să adopte aceste reguli în mod voluntar, altminteri… vor fi contrânse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO