Business Internaţional

Războiul comercial SUA-China capătă noi proporţii. De ce arme dispune China în duelul cu Trump şi cum va eroda conflictul creşterea celor două economii

China deţine titluri guvernamentale americane de 1.100 mld. dolari, mai mult decât orice altă ţară. Reducerea deţinerilor de astfel de titluri ar putea re­prezenta o armă puternică.

China deţine titluri guvernamentale americane de 1.100 mld. dolari, mai mult decât orice altă ţară. Reducerea deţinerilor de astfel de titluri ar putea re­prezenta o armă puternică.

Autor: Catalina Apostoiu

13.05.2019, 00:07 1357

China a declarat prompt că va lua măsuri retaliatorii. Acţiunile asiatice au oscilat puternic, în timp ce acţiunile chineze au încheiat şedinţa de vineri pe creştere, posibil în urma intervenţiei fondurilor de stat din China.

Noul val de tarife a marcat o inversare dramatică a situaţiei, în condiţiile în care cu o săptămână în urmă oficialii americani se declaraseră optimişti cu privire la semnarea unui pact.

Trump a anunţat de asemenea că SUA merg mai departe cu pregătirile pentru impunerea de tarife de 25% pe bunuri de încă 325 miliarde de dolari din China, apărând posibilitatea ca toate bunurile exportate de China în SUA, în valoare de aproximativ 540 miliarde de dolari anul trecut, să fie supuse unor noi tarife.

O astfel de decizie ar avea un impact semnificativ asupra economiilor americană, chineză şi mondială. Economiştii Moody’s Analytics indică într-un raport că un conflict deschis între cele mai mari două economii ale lumii riscă să arunce economia americană în recesiune până la sfârşitul anului 2020.

Atât economia SUA, cât şi a Chinei vor avea de suferit. Bloomberg Economics calculează că noua majorare va creşte impactul negativ asupra creşterii chineze la 0,9% de la 0,5%. Fondul Monetar Internaţional estimează impactul asupra expansiunii americane la 0,2% şi chiar mai mult dacă pieţele şi încrederea vor avea de suferit.

Deteriorarea rapidă a negocierilor dintre SUA şi China a luat companiile chineze prin surprindere, multe spunând că nu pot face faţă costurilor suplimentare şi că nu dispun de oppţiuni pentru a-şi modifica imediat lanţurile de aprovizionare, scrie Financial Times.

Nesiguranţa şi volatilitatea create de războiul comercial au determinat companiile să-şi amâne investiţiile şi planurile de extindere.

Economiştii Barclays estimează că un tarif de 25% pe exporturi de 200 mld. $ ar putea reduce creşterea Chinei cu o jumătate de punct procentual în decurs de 12 luni şi cu încă pe atât dacă Trump îşi pune în aplicare ameninţarea de a penaliza exporturi de încă 325 miliarde de dolari. Alţi analişti susţin însă că noile tarife nu vor avea un impact adiţional masiv asupra creşterii chineze din moment ce exporturile apasă deja semnificativ asupra PIB-ului.

Noile tarife americane ar putea diminua creş­terea chineză cu 0,3%, însă economia ţării a devenit mai rezistentă în faţa şocurilor externe, a declarat un consilier al băncii centrale chineze, potrivit Reuters.

China dispune de un arsenal puternic pentru conflictul său comercial cu America, inclusiv titlurile de trezorerie americane deţinute şi moneda sa, dar utilizarea unor astfel de arme nu ar veni fără costuri, notează Bloomberg.

Strategii chinezi ar putea devaloriza yuanul pentru a compensa impactul tarifelor americane. Totuşi, experienţa dureroasă a ţării cu devalorizarea yuanului în 2015, care a declanşat ieşiri masive de capital şi a atras mânia lui Trump, ar putea descuraja China să recurgă la o astfel de manevră, potrivit lui Tao Wang, economist UBS.

China deţine titluri guvernamentale americane de 1.100 mld. dolari, mai mult decât orice altă ţară. Reducerea deţinerilor de astfel de titluri ar putea re­prezenta o armă puternică. Totuşi, China nu are alte opţiuni bune pentru parcarea rezervelor sale valu­tare de 3.100 miliarde de dolari, potrivit lui Ed Al-Hussainy de la Columbia Threadneedle Invest­ments.

China, cel mai mare cumpărător de soia ame­ricană, a impus deja un tarif de 25% pe acest produs. Acum, viitoarele achiziţii ar putea fi în aer. În timp ce devalorizarea sau vânzarea de titluri ame­ricane de trezorie ar reprezenta opţiuni mai com­plicate, restrângerea achiziţiilor de soia ar fi o soluţie re­lativ facilă, arată Brad Setser, fost oficial al Trezoreriei americane. De partea americană, unele industrii din SUA au reacţionat prompt la decizia lui Trump, avertizând că aceasta va răni fermierii şi producătorii ţării, potrivit Bloomberg.

Tarifele vor „suprima“ creşterea locurilor de muncă pentru industrie cu până la 400.000 în decurs de 10 ani.

Acestea vor invita de asemenea China să lovească în afacerile, fermierii, comunităţile şi familiile din Americaî, a avertizat Kip Eideberg, de la Asociaţia Producătorilor de Echipamente.

Tarifele şi războaiele comerciale afectează puternic economiile, acesta este un fapt aproape unanim acceptat de economişti. Beneficiile pe termen scurt dus la costuri mai mari pe termen lung. Dar liderul celei mai mari economii a lumii crede altfel, scrie Bloomberg Businessweek.

Acesta crede cu tărie că războaiele comerciale impulsionează creşterea economiei americane, potrivit unor surse familiare cu gândirea acestuia.

Ultimele date privind economia par să susţină credinţa lui Trump că politicile sale protecţioniste impulsionează creşterea şi rata ocupării forţei de muncă. Însă o analiză mai în profunzime a cifrelor nu dezvăluie cum se produce acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO