Business Internaţional

Războiul comercial dintre Washington şi Beijing forţează mutări de business majore: Cel mai mare producător de cipuri din China vrea să strângă 2,8 miliarde dolari printr-o listare pe bursa din Shanghai

Războiul comercial dintre Washington şi Beijing...

Autor: Alex Ciutacu

02.06.2020, 12:27 649

Cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), se pregăteşte pentru o listare de acţiuni pe bursa din Shanghai, prin care vrea să strângă 2,8 miliarde dolari, potrivit CNBC.

Decizia vine în contextul în care companiile încep să investească mai mult în tehnologie, pe fondul tensiunilor comerciale care escaladează între SUA şi China – ceea ce ar putea aduce o presiune suplimentară pe SMIC, care va trebui să producă mai mult.

Compania SMIC este deja listată pe bursa din Hong Kong, dar a fost în ultima perioadă în căutare de capital pentru a-şi extinde capacităţile de producţie. Pânâ acum, SMIC a reuşit să atragă o investiţie de 2,2 miliarde dolari de la investitori de stat luna trecută.

Avântul SMIC face parte din ambiţia Chinei de auto-suficienţă în ceea ce priveşte cipurile – o cursă în care a doua cea mai mare economie din lume a rămas mult în urma Statelor Unite. Însă de data aceasta, China a ieşit cu tot arsenalul la atac pe tehnologie, întrucât Washington-ul intensifică tensiunile pe acest subiect.

Huawei este una dintre cele mai mari companii chineze afectate de sancţiunile impuse de americani. Anul trecut, Huawei a fost trecută pe o „listă neagră”, care le restricţionează chinezilor accesul la tehnologia furnizată de companiile americane.

În luna mai, administraţia Trump a introdus o nouă regulă, prin care producătorii străini care folosesc echipamente produse de americani trebuie să obţină o anumită licenţă specială înainte de a putea vinde cipuri către Huawei.

O astfel de regulă afectează în primul rând compania taiwaneză TSMC, care proiectează cipurile pentru majoritatea device-urilor Huawei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO