Business Internaţional

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China a încetinit vizibil economia celor două superputeri: PIB-urile au scăzut, producţia a încetinit şi volumul produselor dedicate comerţului s-a diminuat

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China a...

Autor: Eduard Ivanovici

03.01.2020, 20:00 639

De vreme ce războiul comercial a continuat pe toată durata anului trecut, creşterile economice ale primelor mari două puteri mondiale au avut vizibil de suferit. Creşterile produsului intern brut (PIB) au încetinit, producţia a scăzut şi volumul produselor dedicate comerţului s-a diminuat. Privind partea plină a paharului, puterea de cumpărare a rămas aproape neatinsă, locurile de muncă nu au fost afectate aşa cum era de aşteptat, iar piaţele bursiere au continuat să înregistreze creşteri, potrivit Forbes.

Războiul comercial a început în iulie 2018. De atunci, creşterile produsului intern brut au scăzut în medie cu 2,1% în Statele Unite şi cu 6% în China.

Astfel, dacă presiunile continuă să se accentueze, sau dacă creşterile domestice încetinesc tot mai mult în 2020, se va ajunge cel mai probabil la o încetinire în economia globală şi se va declanşa un adevărat dezastru pe piaţa bursieră, potrivit lui Nicholas Sargen, consultant economic la Fort Washington Investment Advisors.

Importurile şi exporturile din cele două ţări au scăzut în primle zece luni ale anului trecut. Per total, deficitul comercial nu s-a schimbat foarte mult în Statele Unite faţă de cifrele înregistrate în 2018, în timp ce dificitul Chinei a crescut prea puţin în 2019.

Războiul comercial, combinat cu încetinirea economiei globale, a tras un semnal de alarmă pentru sectoarele manufacturiere chineze şi americane. Indexul oficial de producţie al Chinei a avut de suferit pentru o perioadă lungă din 2019, doar pentru a-şi reveni în mod miraculos pe final de an. În timpul ultimului trimestru din Statele Unite, activitatea din fabrici s-a micşorat suficient de mult cât să sperie mai mulţi investitori în luna octombrie, perioadă în care indicele Dow Jones scădea cu 350 de puncte, sau 1,3%.

Un punct pozitiv îl pot reprezenta cheltuielile constante ale consumatorilor: vânzările din retail au rămas stabile, stimulate de puterea pe care o reprezintă pieţele muncii din cele două ţări.

Fluxurile monetare au mers în direcţia opusă: amplificate de o economie domestică fermă, dolarul american a crescut cu 0,3% în 2019, în timp ce în China, autorităţile au lăsat yuan-ul să se deprecieze.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO