Business Internaţional

Război pe faţă. Rusia este acuzată de americani de implicare în alegerile prezidenţiale din SUA

Război pe faţă. Rusia este acuzată de americani de...

Autor: Răzvan Botea

16.02.2018, 23:29 568

Procurorii din SUA au acuzat 13 persoane de cetăţenie rusă şi entităţi ruseşti că au intervenit în alegerile din 2016, scrie Financial Times.

Autorităţile acuză 13 persoane şi trei entităţi de conspirare pentru a frauda SUA prin „intervenţia în procesul politic şi electoral (n.r- al SUA), inclusiv pentru alegerile prezidenţiale din 2016”.

Intervenţia pentru care sunt acuzaţiile a început din 2014 şi continuă până în prezent, conform documentelor judiciare. Acuzaţii sunt bănuiţi că şi-au ascuns identitatea şi au folosit diferite metode, inclusiv reţelele de socializare, pentru  a modifica rezultatul alegerilor, „în primul rând prin a lansa informaţii dăunătoare candidatei Hillary Clinton şi prin a denigra alţi candidaţi precum Ted Cruz sau Marco Rubio şi informaţii care l-ar putea ajuta pe candidatul Bernie Sanders şi mai apoi pe Donald Trump”.

Acuzaţiile includ de asemenea şi fapte precum conspiraţie pentru comiterea fraudelor bancare şi furt de identitate în formă agravată. Dosarul a pornit din biroul lui Robert Mueller, care a fost însărcinat anul trecut cu investigarea intervenţiilor ruseşti asupra alegerilor prezidenţiale.

Comunitatea de intelligence SUA a concluzionat în urmă cu mai mul de un an că preşedintele rus, Vladimir Putin, a autorizat o campanie cibernetică care să influenţeze rezultatele alegerilor prezidenţiale, însă Donald Trump nu a acceptat aceste concluzii.

Abilitatea Rusiei de a crea persoane false care să lanseze mesaje politice incendiare pe reţele de soclializare precum Facebook sau Twitter, a pus un semn de întrebarea asupra capacităţii reţelelor sociale de a controla ceea ce se întâmplă pe aceste platforme.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Rusiei, Maria Zakharova a scris pe facebook: „13 oameni s-au amestecat în alegerile din SUA? 13 împotriva unui buget de miliarde de dolari în domeniul informaţiilor? Împotriva celor mai noi metode şi tehnologii? Nu este asta absurd? Realitatea politică a Americii.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO