Business Internaţional

Război pe două fronturi în estul sărac al UE: cu coronavirusul şi cu seceta

Război pe două fronturi în estul sărac al UE: cu...

Autor: Catalina Apostoiu

21.05.2020, 00:05 495

Lipsa de precipitaţii cu care se confruntă părţi din regiunea estică a Uniunii Europene decimează recoltele şi amplifică ceea ce va fi probabil cel mai dramatic declin al regiunii de la căderea comunismului cel puţin, scrie Bloomberg.

Părţi din România şi Polonia se confruntă cu cea mai devastatoare secetă dintr-un secol. În Cehia, seceta este cea rea din ultimii cinci ani. Situaţia ridică semne de întrebare despre cum poate fi asigurată siguranţa alimentară într-o regiune cu amintiri dureroase atât despre penurii de alimente sub regimurile totalitare, cât şi despre lupta pentru medicamente şi echipamente de protecţie în contextul crizei coronavirusului.

„Situaţia va fi una dramatică“, arată Martin Pycha, şef al Asociaţiei Agricole din Cehia. „Coronavirusul ne-a arătat că suntem dependenţi de China pentru ajutor medical, dar seceta este o problemă şi mai gravă. Nimeni nu poate produce instant alimente în caz de urgenţă“.

Statele est-europene nu suferă la fel de dramatic de pe urma coronavirusului ca cele vest-europene, ceea ce l-a determinat pe preşedintele ceh Milos Zeman să declare seceta o criză mai severă decât coronavirusul. Acesta a cerut guvernului premierului Andrej Babis să constituie noi rezerve.

În Polonia, cel mai mare stat membru al UE din est, cu peste 2 milioane de fermieri, recolta de cereale este aşteptată să scadă cu peste 8% în acest an. Acest lucru ar putea determina Varşovia să ceară o alocare mai mare de fonduri pentru agricultură în bugetul UE pe 2021-2027, o propunere care nu va fi acceptată uşor.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut de asemenea Comisiei Europene să analizeze o creştere pu­ternică a preţurilor alimentelor, creştere estimată să atingă 15% în acest an.

Evoluţia stârneşte îngrijorare în ţările europene aflate în curs de dezvoltare, unde oamenii sunt nevoiţi să cheltuiască o parte mai mare din venitul disponibil pe alimente comparativ cu vestul mai bogat.

Cei mai mari exportatori de cereale de la graniţa cu UE, Ucraina şi Rusia, au fost scutiţi de secete puternice graţie precipitaţiilor de la sfârşitul primăverii.

Şi ţări din vestul Europei se confruntă cu perspectiva unei secete pronunţate.

În Franţa, meteorologii previzionează o vreme mai secetoasă decât în mod normal pentru nord-vestul Europei, incluzând o mare parte din Franţa, pentru următoarele trei luni. Un număr de 53 de departamente din Franţa se confruntă cu un risc de secetă în această vară, avertizează ministerul francez al tranziţiei ecologice.

În Germania, nivelul apelor Rinului au început să crească din nou după ploile din această săptămână, iar transportul pe râu a revenit la normal, potrivit Reuters.

În aprilie, râul, de o importanţă majoră pentru economia germană, aproape secase.

Lipsa de precipitaţii din aprilie generase temeri privitoare la înregistrarea de către Germania a celei de-a treia veri secetoase la rând.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO