Business Internaţional

Ratele de referinta ale dobanzilor raman neschimbate. Deocamdata

10.01.2003, 00:00 11

Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Centrala a Angliei (BCA) au decis ieri sa mentina neschimbate ratele de referinta ale dobanzii la 2,75% si respectiv 4%, desi economiile ambelor zone dau semne ca o interventie ar putea deveni necesara, relateaza Financial Times.
Decizia de ieri a BCE, de a nu interveni asupra ratei, a urmat dupa reducerea din luna decembrie a anului trecut cu o jumatate de punct procentual.
Economistii care anticipau mentinerea ratei au argumentat ca BCE va astepta sa apara mai intai efectele interventiei din decembrie inainte de a face o noua reducere.
Pe de alta parte, ultimele date oficiale, care arata ca economiile zonei euro sunt aproape au stagnat, au alimentat previziunile ca BCE va efectua o noua reducere in lunile urmatoare.
Estimarile arata ca anul trecut economiile din zona euro au crescut cu numai 0,8%, iar previziunile pentru anul in curs nu sunt cu mult mai bune.
Cea mai slaba performanta a fost inregistrata de Germania, cea mai mare economie a regiunii. Un raport publicat ieri arata ca numarul somerilor germani  a crescut la un nivel maxim pe ultimii patru ani.
BCA a mentinut rata pentru a 14 luna consecutiva, continuand astfel cea mai stabila perioada pentru rata dobanzii din ultimele patru decenii.
Desi exista semnale ca cererea interna ar putea sa inceapa sa scada, majoritatea economistilor anticipau aceasta decizie in contextul in care preturile imobilelor sunt in continuare ridicate.
Halifax, cea mai mare institutie de creditare ipotecara a anuntat ieri ca preturile imobilelor au crescut anul trecut cu 26,4%, insa si-au redus ritmul de crestere in ultima luna a anului. Compania prevede pentru anul curent o crestere a acestor preturi de 9%.
O parte dintre economisti sunt de parere ca sansele pentru o reducere a ratelor de dobanda sunt din ce in ce mai mari mai ales daca cererea interna se diminueaza si activitatea de manufactura continua sa se restranga.
Pe de alta parte, alti analisti au au sugerat ca ratele mai mici din Statele Unite si zona euro ar putea sa reechilibreze economia prin stimularea exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO