Business Internaţional

Ratele creditelor ipotecare se apropie de maxim

24.07.2008, 18:57 16

Ratele creditelor ipotecare sunt foarte aproape de atingerea celui mai ridicat nivel al ultimului an, ducand la cresterea presiunilor la care este supus sectorul imobiliar, scrie The Wall Street Journal.
Ratele creditelor ipotecare pe 30 de ani au crescut cu 0,4% in ultima saptamana, pana la valoarea medie de 6,71%, potrivit unui raport emis de HSH Associates. Ratele creditelor jumbo, care sunt peste limita la care companiile de refinantare Fannie Mae si Freddie Mac le pot cumpara, se situeaza acum la o valoarea medie de 7,84%. Pe fondul majorarii ratelor, creditorilor le este mai dificil sa refinanteze si sa sprijine cresterea numarului vanzarilor de locuinte.
"Este o situatie dura, iar cresterea ratelor nu ajuta deloc", a spus Steve Walsh, broker de credite ipotecare in Scottsdale.
Ratele ipotecare se modifica, de obicei, in concordanta cu rata dobanzii la bonurile de trezorerie pe zece ani. Aceste rate au crescut, insa si diferenta dintre ele si ratele ipotecare s-a marit considerabil, a afirmat Nicholas Strand, strateg la Barclays Capital.
Bancile isi fixeaza ratele de dobanda la creditele ipotecare conform cererii pentru acest tip de credite din partea investitorilor, printre care se numara inclusiv Fannie Mae si Freddie Mac. Atunci cand cererea este scazuta, bancile trebuie sa ofere investitorilor o rata mai mare a dobanzii.
Walter Schmidt, vicepresedinte la FTN Financial Capital Markets in Chicago, a spus ca majorarea ratelor reflecta temerile conform carora Fannie Mae si Freddie Mac nu vor putea cumpara atatea ipoteci ca pana acum in urmatoarele luni. Cele doua companii sunt cei mai mari cumparatori de ipoteci din SUA, si ambele se confrunta cu pierderi majore de pe urma creditelor neperformante, fiind nevoite sa stranga fonduri suplimentare pentru a face fata pierderilor.
Freddie Mac a dus la cresterea nelinistilor de pe piata in cursul saptamanii trecute, cand a anuntat ca ar putea vinde o parte din portofoliul de ipoteci pentru a-si reduce nevoia de capital. Arthur Frank, director la Deutsche bank Securities in New York, a afirmat ca un numar de mici banci asiatice au recurs si ele la vanzarea de ipoteci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO