Business Internaţional

Rata defaulturilor din sectorul corporatist a ajuns la maximul de după 2009

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

06.01.2016, 00:04 399

Un număr de 112 companii au intrat în incapacitate de plată a datoriilor anul trecut la nivel mondial, cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 2009, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor’s.

Deşi este cel mai ridicat din 2009, numărul companiilor intrate în default în 2015 este cu mult sub cel înregistrat în 2009, de 242, scrie Financial Times.

În mod nesurprinzător, defaulturile au fost concentrate în sectorului petrolier şi al gazelor, responsabil pentru 26% din numărul total de default-uri înregistrate la nivel mondial. A urmat apoi sectorul energiei, incluzând intrarea în incapacitate de plată a datoriilor a unei companii poloneze şi sectorul metalelor şi minier în ultima săptămână a anului.

Per total, sectorul a înregistrat 17 defaulturi, reprezentând 15% din numărul total. Agenţia de rating Standard & Poor’s notează că ratele de default de pe pieţele emergente în decursul anului trecut au înregistrat o accelerare, atingând un maxim pe şase ani de 25.

„În timp ce Statele Unite s-au aflat pe primul loc din punct de vedere al defaulturilor în 2015, cu 66 de emiţători (59% din totalul la nivel mondial), Brazilia şi Rusia au urmat cu opt defaulturi (7% din numărul total la nivel mondial) şi şapte (6% din totalul mondial)”, notează S&P.

Prăbuşirea preţurilor petrolului şi speculaţiile legate de cum vor fi afectate costurile de finanţare ale companiilor de planul băncii centrale americane de înăsprire a politicii monetare au făcut companiile mai vulnerabile, afirmă Diane Vazza, analist la S&P, citat de Bloomberg.

În perspectivă, S&P se aşteaptă ca rata defaulturilor din sectorul corporatist american să crească la 3,3% până în septembrie 2016, de la 2,5% cu un an în urmă.

Cea mai mare parte a default-urilor vor veni de la companiile din sectorul petrolier şi al gazelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO