Business Internaţional

Răsturnare totală de situaţie. Theresa May anunţă că va demisiona dacă vor fi înregistrate progrese în procedura Brexit: Sunt dispusă să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam, pentru a face ceea ce este corect pentru ţară şi pentru partid

Răsturnare totală de situaţie. Theresa May anunţă...

Autor: Mihai Draghici

27.03.2019, 20:06 3315

Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a transmis miercuri seară parlamentarilor din cadrul Partidului Conservator că va demisiona dacă se vor înregistra progrese în procedura privind retragerea ţării din Uniunea Europeană.

Theresa May a declarat că vrea o tranziţie "cât mai elegantă" "după aprobarea Acordului privind retragerea ţării din UE", a declarat deputatul conservator Simon Hart, citat de Sky News. Informaţia a fost confirmată de surse citate de BBC. "Sunt pregătită să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam în scopul asigurării unui Brexit uşor şi ordonat", a declarat May, conform unui alt deputat conservator.

Downing Street a confirmat că premierul Theresa May a propus să demisioneze în anumite condiţii. "Ştiu că există dorinţa pentru o nouă abordare şi pentru o nouă conducere în a doua etapă a negocierilor pe tema Brexit. Eu nu voi sta în calea acestei abordări", a declarat Theresa May, conform unui comunicat al Downing Street citat de Sky News.

"Ştiu că unele persoane sunt preocupate că, dacă va fi aprobat Acordul Brexit, eu voi asuma mandatul de a trece în a doua etapă fără dezbaterea pe care trebuie să o avem. Nu voi face acest lucru. Sunt dispusă să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam, pentru a face ceea ce este corect pentru ţară şi pentru partid. Le cer tuturor persoanelor din această sală să susţină acordul, pentru a finaliza datoria istorică de a aplica decizia poporului britanic şi de a părăsi Uniunea Europeană în mod uşor şi ordonat", a afirmat Theresa May la o reuniune a Partidului Conservator.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va aproba Acordul Brexit. Dacă documentul va fi aprobat, Marea Britanie va părăsi UE pe 22 mai.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO