Business Internaţional

Raportul Europol: Numărul suspecţilor de terorism arestaţi pe teritoriul UE a crescut

Raportul Europol: Numărul suspecţilor de terorism...

Autor: Cătălina Mănoiu

16.06.2017, 08:51 54

Raportul Europol arată că, în 2016, au fost arestate 718 persoane suspectate de activităţi teroriste, comparativ cu 687, în 2015 şi 395, în 2014. Cu toate acestea, numărul atacurilor teroriste a scăzut de la 17, în 2015 la 13, în 2016, dintre care şase au fost legate de aşa-numitul Stat Islamic.

Conform Europol, în 2016 au fost înregistrate 142 de posibile atacuri care au eşuat sau au fost dejucate, care includ atacuri ale grupurilor jihadiste sau naţionaliste. Cifrele raportului indică un total de 142 de morţi 379 de răniţi, majoritatea fiind victimele organizaţiilor teroriste.

Comisarul European pe probleme de securitate, Julian King, este de părere că cifrele raportului scot în evidenţă nevoia de cooperare mai profundă în privinţa schimbului de informaţii. ”Teroriştii nu respectă şi nu recunosc frontierele statelor”, a afirmat King.

Raportul scoate în evidenţă şi rolul tot mai important jucat de persoanele de sex feminin în organizarea atacurilor teroriste.

”Militantele jihadiste din Vest se confruntă cu mult mai puţine obstacole decât bărbaţii în ceea ce priveşte desfăşuarea activităţilor operative ale unui atac terorist şi reprezintă şi o sursă de inspiraţie pentru alţi terorişti”, se arată în raport.

Un număr important de atacuri a fost realizat de mişcări extremiste naţionaliste şi separatiste.

Atacurile organizate de militanţi de extremă stânga au crescut din 2014, însumând 27 de atacuri în 2016, dintre care 16 au avut loc în Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO