Business Internaţional

Raport: Peste jumătate din PIB-ul global este expus riscurilor asociate schimbărilor climatice

Raport: Peste jumătate din PIB-ul global este expus...

Autor: Mihai Gongoroi

19.01.2020, 15:41 63

Peste jumătate din PIB-ul (produsul intern brut) global este expus riscurilor cauzate de posibile dezastre naturale asociate schimbărilor climatice, potrivit unui nou raport realizat de analiştii Forumului Economic Mondial de la Davos, forum ce este aşteptat să înceapă marţi.

Raportul vine după un an 2019 ce, conform estimărilor preliminare, a fost cel mai cald din istorie în materie de temperatura oceanelor, precum şi al doilea cel mai cald an din istorie în ceea ce priveşte temperaturile medii la nivel global. Evenimente catalogate ca dezastre naturale asociate schimbărilor climatice sunt recentele incendii devastatoare de vegetaţie din Statele Unite, pădurea Amazoniană şi Australia.

Raportul, realizat de Forumul Economic de la Davos împreună cu compania de consultanţă şi audit britanică PwC, arată că bunuri şi active cu putere de generare de valoare economică în valoare de 44.000 de miliarde de dolari – mai mult de jumătate din PIB-ul global – "depind moderat sau extrem de mult de natură şi de serviciile sale şi prin urmare sunt expuse riscurilor asociate degradării naturii".

Peste 100 de miliardari, oameni de afaceri şi factori de decizie din lume, sunt aşteptaţi să sosească luni în staţiunea elveţiană Davos pentru Forumul Economic Mondial. Reuniunea anuală din 2020 este programată oficial să se concentreze pe probleme ce răsar din intensificarea crizei climatice.

Potrivit raportului, construcţiile (4.000 miliarde de dolari), industria agricolă (2.500 de miliarde de dolari) şi industria alimentelor şi băuturilor (1.400 miliarde de dolari) sunt considerate a fi cele mai mari trei industrii dependente de natură.

Combinat, valoarea globală a acestor trei industrii este de circa două ori mai mare decât dimensiunea economiei germane, spune raportul, care arată că aceste industrii se bazează fie pe extragerea directă a resurselor din păduri şi oceane, fie pe accesul la ecosisteme prielnice precum soluri sănătoase, apă curată, polenizare şi un climat stabil.

Pe măsură ce natura îşi pierde capacitatea de a furniza astfel de ecosisteme, aceste industrii ar putea fi „perturbate în mod semnificativ”, potrivit raportului.

Industriile considerate „foarte dependente” de natură generează 15% din PIB-ul global (13.000 miliarde de dolari), în timp ce industriile „moderat dependente” generează 37% (31.000 de miliarde de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO